Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bebislycka på Borås djurpark

Den lilla kalven på hundra kilo föddes i fredags.
Foto: Borås djurpark

I fredags födde den 16-åriga elefanten Panzi sin andra kalv på Borås djurpark.

Nytillskottet vägde runt 100 kilo vid födseln. 

Det är dock inte den enda elefanten som ska födas, Panzis egen mamma Dudu, 31, är också högdräktig och ska få sin kalv när som helst, skriver djurparken i ett pressmeddelande. 

Borås är den enda djuparken i landet som har afrikanska elefanter. 

Flocken är unik för att den, precis som i naturen, baseras på elefanthonor som är släkt och deras starka band, en matriarklinje. 

Nu blir det dessutom två nya elefanter på djurparken.

16-åriga elefanten Panzi födde i fredags sin andra kalv på Borås djurpark, kalven vägde runt 100 kilo vid födseln.

I ett pressmeddelande skriver djurparken att kalven föddes framför ögonen på djurparkens personal och den lilla elefanten välkomnades av flockens trumpetande. 

Panzi ska få ett syskon 

Men det är inte den enda kalven som ska födas på djurparken, Panzis mamma och det senaste tillskottets mormor, 31-åriga Dudu, är också dräktig och väntas föda när som helst. 

Elefanterna på Borås djurpark är en del av ett internationellt avelsarbete för hotade arter utanför det vilda och ett aktivt arbete med att bevara på plats i det vilda. 

– Vi har noga valt ut de projekt vi stöttar genom att vi säkrar att varenda krona oavkortat går till naturvård. Genom vår Bevarandefonds insamlingar till Masai Mara i Kenya, har våra kontinuerliga insamlingar till en viltvårdshelikopter bidragit till att tjuvjakten på elefanter har minskat med så mycket som 40 % i området, säger djurparkens zoologiska chef Therese Hård, i pressmeddelandet.

Från arkivet: Här jagar elefantbebisen höns på djurparken

Elefantbebisen Chindi fångades på film 2017 när hon jagade höns inne på Borås Djurpark. Videon blev en viral succé.
Sötchock – här är några av Borås djurparks småttingar som föddes i början av 2020