Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter kidnappningsdramat – Abuna har blivit mamma

Apan stals från Universeum – hittades på McDonald's • Får leka med sina kompisar igen
Abuna kidnappades under förra hösten. Foto: UNIVERSEUM

I mitten av september föddes en liten goeldisapa på Universeum i Göteborg,

Den nyblivna mamman heter Abuna, hon kidnappades förra året och hittades ett par timmar senare på McDonald's i Frölunda.

 – Vi är jätteglada, för paret och framför allt för arten. Att det föds ungar är nödvändigt för djurparkernas gemensamma bevarandearbete, säger Daniel Roth, ansvarig zoolog på Universeum i ett pressmeddelande. 

Den lilla apungen föddes den 14 september, vilket GP först skrivit om.

Den nyfödda apan har nu börjat utforska omgivningarna på Universeum på egen hand och äta fast föda, skriver Universeum i ett pressmeddelande

Arten goeldisapa är listad som en sårbar art – vilket innebär att det finns en stor risk att den dör ut. 

– Vi försöker tillsammans med andra djurparker och under ledning av artens stambokhållare öka antalet individer genom avel. Att aveln planeras är en förutsättning för att vi ska kunna upprätthålla en god genetik för flera generationer Goeldisapor. Genetisk variation är grunden för naturlig selektion och god anpassningsförmåga, förklarar Daniel Roth, ansvarig zoolog på Universeum i pressmeddelandet.

Abuna stals från Universeum

Mamman till den nyfödda ungen heter Abuna och det namnet kanske låter bekant för den uppmärksamma läsaren.

Det är samma apa som under förra hösten stals från Universeum och samma kväll hittades på på McDonald's i Frölunda 

Pappan är nyinflyttad till Universeum och kom dit i februari i år. 

– Fortplantning är ett naturligt beteende för alla djur, men att para sig och ta hand om ungar kräver rätt förutsättningar. Att de fått en unge visar att de både trivs med varandra och i miljön. Vi är jätteglada, för paret och framför allt för arten. Att det föds ungar är nödvändigt för djurparkernas gemensamma bevarandearbete, säger Daniel Roth i pressmeddelandet. 

Han utvecklar senare att de är glada över att Abuna mått så bra efter omständigheterna.

– Det är fantastiskt kul, det är en lyckosam historia att vi fick tillbaka henne och att vi sedan var oroade över henne när hon kom tillbaka. Och att vi sen kunde sätta ihop henne med en hane och så har det här hänt. 

Den lilla apan har ännu inte har något namn då den måste könsbestämmas först. Det är något som inte går inledningsvis då ungen tillbringar all sin tid på föräldrarna, främst mamman.

Fler djurungar har fötts 

Det har också fötts en unge av arten yucatan neotropisk skallerorm.

Där tror sig Universum vara de första i Europa som har lyckats avla – vilket få i världen lyckats med tidigare, enligt Daniel Roth finns det något exempel tidigare från USA.  

– Det är en väldigt sällsynt art av reptil som vi har även om man inte kan veta exakt när det gäller hotstatus, säger Daniel Roth

Dessutom har det blivit tillökning i akvariet, ungar av mönstrad korallhaj och brunbandad bambuhaj har också fötts på Universeum.