Beatrice Moberg fångade vargen på film – men det var inte första gången. Foto: PrivatBeatrice Moberg fångade vargen på film – men det var inte första gången. Foto: Privat
Beatrice Moberg fångade vargen på film – men det var inte första gången. Foto: Privat
Vargen sprang först förbi men vände sedan på tassen och kom tillbaka. Foto: Beatrice MobergVargen sprang först förbi men vände sedan på tassen och kom tillbaka. Foto: Beatrice Moberg
Vargen sprang först förbi men vände sedan på tassen och kom tillbaka. Foto: Beatrice Moberg

Beatrice mötte Sveriges kanske mest orädda varg

Publicerad

Som boende på landet höll Beatrice Moberg som vanligt utkik efter eventuella rådjur i diket när hon körde till jobbet på morgonkvisten.

Men i stället fick hon en chock när en varg kom lunkande längs vägen.

– Jag blev alldeles till mig och bilderna jag tog blev alldeles suddiga, men då kom vargen tillbaka och då hade jag lugnat ner mig och kunde filma, säger Beatrice Moberg.

Beatrice Moberg och hennes sambo var på väg till jobbet vid sextiden på måndagsmorgonen. Det skulle bli en morgon utöver det vanliga. 

Längs Mariedalsvägen utanför Kungälv kom en varg lunkande i sakta gemak och sprang förbi bilen. Beatrice, som i vanliga fall alltid har sin kamera med sig, fick snabbt upp mobilen och började ta bilder.

Men tagen av stundens allvar blev bilderna av varierande kvalité. Men vargen var snäll nog att vända på tassen för att visa upp sig igen och då hade Beatrice vevat ner rutan och börjat filma.

– Den verkade inte bry sig om oss utan lunkade sakta förbi i riktning mot Kungälv, säger Beatrice Moberg. 

Vargen joggade lugnt förbi bilen utan att ta notis om Beatrice och hennes sambo.Foto: Beatrice Moberg

Därefter skickade hon in filmen till en viltspårare på länsstyrelsen. Mia Bisther är vilthandläggare på länsstyrelsen i Västra Götaland och hon kan bekräfta att det är en varg på filmen.

– Visst ser det ut som en varg, den är lite tjock men det beror nog på vinterpälsen.

"De är som plastpåsar"

Hon berättar att man även under vintern fått in rapporter om ensamma vargar som besökt Västkusten.

– De är som plastpåsar och fladdrar mest förbi. Det här är troligtvis en ung varg som precis lämnat sin flock och är på jakt efter ett eget revir. Då kan de gå väldigt långa sträckor under ett dygn och dröjer sig inte kvar så länge på ett ställe.

Men den verkar vara väldigt oskygg?

– Ja, men folk glömmer ofta att vargen är en topp-predator som är överst i näringskedjan. Ett rådjur sprätter iväg direkt när det ser en människa men vargen fungerar inte på samma sätt. Man kan jämföra det med en haj som simmar förbi för att ta sig en titt, säger Mia Bisther och fortsätter:

– Och eftersom det troligtvis är ett ungdjur så har den inte lärt sig att vara rädd för människor än, den vet inte bättre.

Fanns varg i Svartedalen

Numera är vargarna endast sporadiska besökare på Västkusten men det var inte länge sedan det fanns en vargflock i Svartedalen.

– De var upp till sju djur där ett tag. Men jag tror det var 2012 som den gamla tiken dog och sedan dess har vi inga bofasta vargar här.

Och det var inte första gången som Beatrice Moberg såg en varg i närheten av sin bostad.

– Jag såg det för drygt tio år sedan och då filmade min dotter den. Jag har sett varg, lo och vildsvin men ingen björn ännu. Och det är nog tur tror jag.

Synts till i centrala Kungälv

Vargen som Beatrice Moberg fångade på film har sedan dess synts till i andra delar av Kungälvs kommun – det handlar alltså om ett riktigt urbant djur. 

– Det var ett fascinerande möte men man får ha respekt för att folk ser på det olika. Att folk med tamboskap blir oroliga är inget man ska förlöjliga men sen är det tråkigt när det övergår i hat.

– Vi får hoppas att den hittar ut och kan ta sig ut till skogs igen och kan få lugn och ro, avslutar Beatrice Moberg.

Vargen lunkade in mot Kungälv där flera vittnen har sett den.Foto: Beatrice Moberg

 

Få de senaste nyheterna i GT:s nyhetsapp. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android. 

Love Hansen Siilin
Love Hansen Siilin

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER