Efter de dödande skotten – Beatrice Ask bjuder nu in Göteborgs kommunpolitiker till justitieutskottet för att prata om hur man ska stoppa gängkriminaliteten. Foto: Anna-Karin Nilsson
Efter de dödande skotten – Beatrice Ask bjuder nu in Göteborgs kommunpolitiker till justitieutskottet för att prata om hur man ska stoppa gängkriminaliteten. Foto: Anna-Karin Nilsson

Beatrice Ask bjuder in Göteborgs politiker

Publicerad

På fredagen besöker statsminister Stefan Löfven Biskopsgården efter onsdagens brutala dubbelmord.

Samtidigt bjuder före detta justitieministern Beatrice Ask in Göteborgs kommunpolitiker till justitieutskottet för att prata om hur man ska stoppa gängkriminaliteten.

– Att visa sympati är ju otroligt viktigt när det händer någonting men sedan måste man också fundera över om det är någonting mer vi kan göra, säger hon.

På fredagen landade statsminister Stefan Löfven i Göteborg för att besöka Biskopsgården. Efter onsdagens dubbelmord på Vårväderstorget avbröt han sin vistelse på toppmötet i Bryssel för att möta de boende i området.

Men före detta justitieministern Beatrice Ask tycker inte att det räcker med ett möte för att visa sympati för de drabbades sorg.

– Att visa sympati är ju otroligt viktigt när det händer någonting men sedan måste man också fundera över om det är någonting mer vi kan göra, säger hon.

Bjuder in i debattartikel

I en debattartikel på SVT opinion skriver hon i dag att hon kommer bjuda in Göteborgs kommunpolitiker till justitieutskottet för att diskutera vad man kan göra för att stoppa skjutningarna.

"Regeringen nöjer sig i nuläget med ett hastigt besök av inrikesminister Ygeman och en mellanlandning av statsminister Stefan Löfven (S) på väg hem från ett möte i Bryssel.

Jag kommer emellertid att föreslå att företrädare för Göteborgs stad inbjuds till justitieutskottet", skriver hon.

Nu vill hon att Anneli Hulthén och de övriga kommunpolitikerna i Göteborg ska komma till Stockholm så snart som möjligt och presentera mer exakt vad det är man behöver hjälp med. Till dess tycker hon att der är bra att statsministern kör ett besök.

– Sedan återstår det ju att se om han får förslag eller idéer eller om han har någon tanke på vad man ska göra konkret, säger hon.

Stefan Löfven besökte mordplatsen. Foto: Anna Svanberg

Hänvisar till lokalpolitikerna

Vad gäller konkreta förslag så vill Beatrice Ask i första hand hänvisa till politikerna i Göteborg.

– Idéer har man alltid men jag tycker man ska vara ödmjuk nog att säga att de som är nära vet både vad man göra och var svårigheterna sitter, säger hon.

Beatrice Ask har även tidigare mött Göteborgs kommunpolitiker för att prata om skjutningarna i staden när hon var justitieminister i Fredrik Reinfeldts regering. I september 2014 skärpte man också minimistraffet för grovt vapenbrott.

– Den senaste skärpningen trädde ju i kraft i september så den har väl inte hunnit verka så mycket, säger hon.

Är du nöjd med hur Stefan Löfven hanterar det här?

– Jag tycker det är utmärkt och ganska självklart att statsministern gör ett besök. Det här är ju en fruktansvärd händelse, säger hon

Amanda Redin
Amanda Redin

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER