Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Båtmotorliga slår till – stjäl mitt i vintern

Thomas Andersson, regional samordnare för polisens båtsamverkan, befarar att det blir många stölder av båtmotorer i år: "Får vi inte stopp på dem kommer de att fortsätta." Foto: Privat
Stölder av båtmotorer är ett stort problem för poliser och båtägare. Foto: Polisen
Thomas Andersson berättar att det krävs flera personer för att kunna stjäla stora, otympliga båtmotorer. Foto: Privat

Mitt i vintern bryter sig den misstänkta ligan in på olika platser i Bohuslän och stjäl dyrbara båtmotorer – värdet på det de hittills kommit över kan överstiga miljonen.

Polisen pratar om "ett för tidigt vårtecken" och är övertygade om att tjuvarna kommer slå till igen.

– Jag kallar dem Båtmotortjuvar AB. De behöver ha in sina motorer och får vi inte stopp på dem kommer de fortsätta, säger Thomas Andersson, regional samordnare för polisens båtsamverkan.

Så skyddar du dig från att få båtmotorn stulen

o Se till att din båtklubb är med i Båtsamverkan.

o Töm båten på värdefull utrustning när du lämnar den.

o Vinterförvara utombordare separat inlåst. Du kan också låsa in hela båten om du har möjlighet.

o Förse motorn med startspärr, dold strömbrytare eller liknande.

o Förse båten och/eller båtmotorn med sök och spårsystem, så blir den lättare att hitta.

Källa: Stöldskyddsföreningen

Här har båtmotorer stulits den senaste månaden

Lysekil: Yamaha 4 hk

Stals från en segelbåt mellan 19 och 23 december.

Strömstad: Yamaha 225 hk

Stals från en båt som stod på trailer i en ladugård mellan 28 och 29 december.

Västra Frölunda: Yamaha 60 hk

Stals mellan 23 och 25 december.

Lysekil: Rappö 560 med Suzuki 40 hk

Båt och båtmotor stals mellan 23 och 25 december.

Västra Frölunda: Mercury 15 hk

Stals vid båtägarens fiskebod mellan 7 december och 7 januari.

Lysekil: Yamaha 6 hk

En tvåtaktare från 1990 som stals mellan 25 december och 12 januari.

Grebbestad: Två Mercury 50 hk

Stals två stycken motorer från två båtar som vinterförvarades 13 januari av misstänkta ligan.

Skövde: Yamaha 4 hk

Stals från flerbilsgarage mellan 6 och 17 januari.

Tanum: Sex stora motorer

Stals från Johan Axelssons servicevarv mellan 18 och 19 januari. De flesta var Yamaha 100 hk.

Västsverige har lamslagits av snökaos, men ovädret har inte avskräckt de tjuvar som specialiserat sig på att stjäla båtmotorer.

Den 13 januari stals två Mercury 50 hk från båtar som stod vinterförvarade i Grebbestad - och för en knapp vecka sedan var det dags igen.

Den gången var på Johan Axelssons servicevarv i Tanum som utsattes för inbrott. Gärningsmännen klippte upp stängslet och fick med sig sex jättemotorer. De flesta var Yamaha 100 hk.

Thomas Andersson på polisens båtsamverkan i region Väst menar att det ska röra sig om en och samma liga vid båda tillfällena.

– Självklart är det en liga som håller på där uppe och det finns ingenting som tyder på att det inte är samma liga. De måste ha varit flera personer som gjort det här, säger Thomas Andersson.

Säkrade spår

Teknikerna var länge på plats för att säkra spår i Tanum, men ligan har så här långt kunnat komma undan.

– Det är jättestora motorer. På något vis får man säga att de som håller på med den här typen av organiserad brottslighet med båtmotorer är duktiga. Det borde finnas lättare saker om man nu ska begå brott, men förmodligen ger det här så mycket pengar så att de fortsätter, säger Thomas Andersson.

Vad är värdet på motorerna som de kommit över?

– Vi har sagt en halv miljon, men det är alltid svårt att räkna på. Så fort det är båtmotorer är det höga värden. Skulle vi prata nyvärde på motorerna är vi absolut uppe i över en miljon kronor.

Stölder av båtmotorer är ett stort problem för poliser och båtägare.

Fram till julafton hade det under fjolåret anmälts drygt 2 200 stölder av båtmotorer i hela landet. Det är en minskning med ungefär 200 anmälningar jämfört med året innan, men Thomas Andersson menar att problemet kommer vara fortsatt stort under 2016.

Båtmotorerna säljs

På sin Facebooksida rapporterar polisens båtsamverkan i region Väst om flera andra båtmotorstölder i Västsverige under den senaste månaden, upptill dem som ligan misstänks ha begått. Båtmotorerna tas med för att sedan säljas.

– När det är sådant väder som det har varit sista tiden brukar det bromsa brottsligheten, men så har det inte varit nu. Det här är ett alldeles för tidigt vårtecken som vi inte tycker är positivt, säger Thomas Andersson, och fortsätter:

– Jag kallar dem Båtmotortjuvar AB. Det är flera olika ligor och dem som vi kallar för mobila vinningskriminella. De åker längsmed de stora lederna: E6, riksväg 45, E20. Längsefter de stora vägarna gör man stölder. Det kan vara båtmotorstölder och inbrott och liknande.

"Det är en marknad"

Han utesluter inte att båtmotorligan varit på ytterligare ställen i Bohuslän, där stölderna ännu inte upptäcks. Och befarar att de fortsätter.

– Får vi inte stopp på dem kommer de att fortsätta, så är det bara. De ska ha in sina båtmotorer och jag tror att det kommer att bli mycket stölder i år. Det är en marknad för dem, säger Thomas Andersson.

Att få tag i båtmotortjuvarna är svårt. Men enligt Thomas Andersson är det främst i Västsverige som brottstrenden är nedåtgående. Det är både tack vare polisens insatser – och att båtägarna själva arbetar förebyggande.

– För ett år sedan hade vi också enormt mycket stölder av stora båtmotorer i Tanum. Vi ser mönstret igen här. Det man gjorde då var att ett antal människor gick ihop, bildade båtsamverkan och började prata med varandra. De började vakta på nätterna och när de gjorde det tog det helt slut på stölderna, säger Thomas Andersson.