Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Båtfolkets storbråk – på öppet vatten

Motorbåtarna passerade kappseglarna i hög fart.
Foto: Privat / Privat

Tidpunkten för en kappsegling kolliderade med en motorbåtsevent i Bohuslän i helgen. Och det var sånär att båtarna också gjorde det.

Det säger skeppare Peter Gustafsson.

– Missar de en våg eller gör en felbedömning så går det illa. Någon kunde ha dött, säger han.

Hermanö runt och Smögen Poker Run är årligt återkommande båtevenemang. De brukar anordnas helgen efter varandra, men i år krockade eventen. 

Kort efter starten för kappseglingen släpptes motorbåtarna i väg, och i en trång passage i Hermanö ränna i den bohuslänska skärgården möttes de. Motorbåtarnas fart var hög.

Kappseglaren Peter Gustafsson, som tidigare intervjuats av SVT Väst, berättar:

– Först tycker vi att det var lite festligt när de blåste förbi. ”Vad galet detta är”, liksom. Sen ser man att det blir väldigt trångt, och efter ett tag vad det inte särskilt roligt längre. Vi insåg att det här är inte på rätt sida marginalerna.

I ett klipp som Peter filmat syns det hur racerbåtarna passerar nära besättningens skrov, i ett fall kryssar en motorbåt till och med mellan de betydligt långsammare segelbåtarna. Seglarna gestikulerar, pekar finger och hörs skrika upprört.

– Missar de en våg eller gör en felbedömning då går det illa. Någon kunde ha dött, förklarar Peter.

Peter Gustafsson, skeppare och deltagare i Hermanö runt.
Foto: Privat / Privat

”Blir katastrof”

Han ger ett exempel:

– Du kan köra i 120 på Vasagatan i Göteborg och ha kontroll på din bil, men kommer det ut en cykel så blir det katastrof. Det finns inga bromsar på en racerbåt, och ligger det en kajak bakom oss så har de inga möjligheter att stanna.

Enligt arrangören av Hermanö runt, Hans Abrahamsson, har man långt i förväg försökt få kontakt med de ansvariga bakom Smögen Poker Run, för att samordna rutter och starttid. Men viljan till dialog beskriv han som i det närmaste obefintlig.

Det tillbakavisas dock av Christian Öster, kontaktperson för Smögen Poker Run. I ett mejl skriver han:

”Vi har haft kontakt via sms, båda arrangemangen visste att vi skulle mötas i rännan. Mina deltagare har fått order att hålla sig på led. Eftersom seglarna har en tävling, försöker det givetvis att köra om varandra, vilket gör att det blir trångt i rännan.”

Enligt Hans Abrahamsson fick han dock informationen efter att alla segelbåtar gått i väg.

”I min synvinkel är det bara en tidsfråga innan något allvarligt inträffar, och då tänker jag inte bara på mina kappseglande båtar (som skräms bort) – utan även turistbåtar och tex kajaker som ofta paddlar innanför Härmanö”, skriver han i ett mejl till GT.

Irritationen är påtaglig i det klipp som Peter Gustafsson filmat.
Foto: Privat / Privat

Racerföraren slår tillbaka

Christian Öster uppger att han senare har pratat med samtliga deltagare i Smögen Poker Run, som han beskriver som ”ett gäng likasinnade båtentusiaster”, och ingen har upplevt att de har kört okontrollerat.

”Eftersom allmänna båtar har uttryckt rädsla kommer jag givetvis att lägga ännu mer fokus på detta kommande år”, skriver Öster vidare i sitt mejl.

SVT har talat med en av deltagarna Smögen Poker Run, som vill vara anonym:

– Jag tycker det har blivit en för stor grej av det här. Det hände ju ingen olycka och vi har bättre kontroll över våra båtar än vad de i segelbåtarna tror. Dessutom var det någon i en segelbåt som kastade en hammare mot en av våra båtar, om något är skrämmande så är det det, säger han.

SVT har publicerat ett klipp där man ser något kastas från en segelbåt och mot en motorbåt. Vilket föremål det rör sig om går dock inte att urskilja.