Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Båtbranschens problem – hyllorna gapar tomma

Ur arkivet. Precis innan pandemin i mars 2020 hölls den senaste Båtmässan. Så här såg trenderna ut då.
Den som planerar att köpa båt i år bör vara ute i god tid – coronapandemin gör att det kan bli problem med leveranserna, skriver Båtbranschens riksförbund i ett pressmeddelande.
Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL
Båtliv i Smögen.
Foto: LØVLAND, MARIANNE / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

Den som är sugen på att köpa båt, behöver ny motor eller reservdelar kan få problem i år.

Samtidigt som efterfrågan är rekordstor bromsar coronapandemin leveranserna, skriver Båtbranschens riksförbund i ett pressmeddelande.

Förbundet uppmanar alla som går i köptankar att fatta beslut i extra god tid ”denna mycket speciella säsong”.

Pandemin kommer att få stor påverkan på säsongens båtliv konstaterar Båtbranschens riksförbund. 

Just nu gapar båthandlarnas och verkstädernas lagerhyllor tomma vilket kommer att drabba konsumenterna, skriver förbundet i ett pressmeddelande.

Det är problem med leveranser av allt från motorer och glasfiber till rostfritt stål och reservdelar på grund av att stora delar av tillverkningsindustrin i världen har slagits ut under pandemin. 

Båtägare kan alltså få svårt att ersätta eller reparera en stulen eller skadad motor. Och den som ska köpa ny båt kan också få problem.

Rekordstor efterfrågan på båtar

– Världshandeln har drabbats hårt av pandemin. Hela kedjan från produktion till distribution svajar vilket gör att båthandeln och verkstäder kan ha tomma lagerhyllor när det gäller vissa varor. Och detta sker när efterfrågan på båtar och tillbehör är rekordstor. Att ett av världens största containerfartyg blockerade Suezkanalen gjorde inte heller saken bättre, säger Mats Eriksson, vd för Sweboat, Båtbranschens riksförbund i pressmeddelandet.

Han konstaterar att det gäller att inte vänta för länge om man funderar på att köpa ny båt i år:

– Vi uppmuntrar och uppmanar alla som går i köptankar att vara ute i extra god tid med besluten denna mycket speciella säsong.