Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bästisarnas fina gest – bjöd främlingar på fika

Vaccinationen skedde förra veckan.
Foto: Privat
Foto: Privat
Foto: Privat

Bästisarna Marie Ekwall och Leila Bäckström, 46, tyckte stämningen behövde livas upp i coronatider.

Sagt och gjort. När helgen kom bjöd de främlingar på gratis varmkorv, kaffe och fika.

– Jag tror väldigt många mår dåligt och behöver något positivt, och känna att det finns hopp ändå, säger Marie.

Vad är godast att äta utomhus vintertid?

Leila Bäcksröm och Marie Ekwall är båda 46 år och har känt varandra sedan de gick första klass.

När de en lördag var och promenerade längs Delsjön märkte de hur köerna ringlade sig långa till de kaféer som finns i närheten, och bestämde sig för att göra någonting åt saken.

– Det händer så mycket tråkigt med coronaviruset, vi kände att vi ville göra något för att glädja andra. Att göra någonting kul och visa omtanke och kärlek, säger Marie Ekwall.

– Så vi fick en idé att vi skulle komma dit och grilla och bjuda på kaffe och ha det trevligt, och se hur folk reagerar, säger väninnan Leila Simonsson.

Foto: Privat

”Känna att det finns hopp”

Så följande helg tog de med sig varmkorv, kaffe, fika och dricka, och dukade upp. På en hjärtformad skylt kunde förbipasserande läsa: ”Gratis korv och kaffe”.

– Och den idén var ju lyckad, det var många som blev positivt överraskade. Många stannade kvar och pratade med oss minst en halvtimme, det var både ungdomar och barnfamiljer och äldre, säger Leila.

Efter att många svältfötts på socialt umgänge sedan pandemin bröt ut, blev det ett sätt att träffa människor man annars bara hade promenerat förbi.

– Och vi stod ju alla på säkert avstånd, jag och Leila hade munskydd på oss. Det var lite kul att få sprida lite positivitet, säger Marie.

När alla korvar och allt kaffe var slut bestämde de sig: Det här ska vi göra igen. Samtidigt hoppas de att andra tar efter och tar liknande initiativ.

– Jag tror väldigt många mår dåligt och behöver något positivt, och känna det finns hopp ändå. Att det inte är så nattsvart, säger Marie Ekwall.

Se också:

Inslaget är från den 15 januari.