Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

De bakar den bästa semlan i Västsverige

Göteborgsbageriet Cum Pane tog hem segern i branschens semmeltest. Foto: Cum Pane
Robin Edberg gör i ordning en omgång med semlor. Foto: Cum Pane

Här är Västsveriges bästa semla 2018 – enligt bagarnas egen branschorganisation.

– Vad grymt, konstaterar Robin Edberg som står bakom den vinnande semlan.

Det är branschorganisationen Västra Sveriges Bagare & Konditorer som nu utsett årets bästa semla i Västsverige.

Testet utfördes av en jury ledd av Birgitta Rasmussen, känd som domare i TV4:s "Hela Sverige bakar".

– Vad grymt, säger Robin Edberg, bagare och en av grundarna till bageriet Cum Pane i Göteborg, när han får veta att det är just är deras semla som tog hem första platsen i årets semmeltest.

Juryns motivering: "En välsmakande semla med innovativt och rustikt utseende – som står för den nya tidens semlor – bakad med få och väl genomtänkta ingredienser”. 

Osötad grädde och hackad mandel i vinnarsemlan. Foto: Cum Pane

"Rostade och hackade mandlar"

Vad är hemligheten bakom Cum Panes vinnarsemla?

– En semla handlar mycket om konsistens och smaker. Ofta är det bara mjukt, mjukt och mjukt när man äter en semla. Men i vår mandelfyllning har vi även rostade och hackade mandlar så det blir en textur till, och även flagad mandel på locket. Det blir både mjukt och krispigt. Det händer något mer i munnen. Det är också mycket kardemummasmak i bullen, förklarar Robin Edberg och säger att han även är "petig" med råvarorna.

 

LÄS OCKSÅ: Veronicas skapade en ny semmelvariant: Räksemlan 

 

Försiktig med sockret

Bageriet använder bara ekologiska råvaror, där mjölet är lokalproducerat. Det är också viktigt att vara försiktig med sockret konstaterar han.

- Socker är gott, men det bedövar också smaklökarna så att du inte känner de andra smakerna lika väl. Därför är grädden osötad – innehåller bara lite äkta vanilj –  och vi har inget sötningsmedel i mandelfyllningen förutom i mandelmassan.

På andra plats i semmeltestet kom Stålboms Konditori i Falkenberg. 

Trea blev Baka Stenugnsbageri i Göteborg.

 

GRATIS! Ladda ner GT:s nyhetsapp i Iphone & Android