Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bästa bakisboten - klar på tio minuter en kvart

Populärt käk. Pizzan är en av svenskarnas mest älskade bakisrätter efter en hård kväll på krogen. På Sannegårdens pizza börjar telefonen ringa innan de ens hinner öppna.
Foto: Anna Svanberg

GÖTEBORG. En hård kväll. Kanske skulle den sista ölen ha skippats. Bakfyllan gör sig påmind.

Då väljer många att vänta tio minuter en kvart på en efterlängtad pizza. Och det märks hos Sannegårdens pizzeria.

- Våra helger, och framför allt söndagarna, börjar bli hysteriska, säger Murat "Murre" Ersöz.

Klockan är kvart i tio en söndagsmorgon. Sannegårdens pizzeria öppnar om en timme och en kvart. Telefonen ringer. Murat "Murre" Ersöz är inte förvånad.

- Den gången var det en tjej som desperat förklarade att hon ville ha sex pizzor hemkörda. Jag hade inte ens satt på ugnen.

Under söndagarna det helt enkelt högtryck. Under en timme kan det bli upp till 40 utkörningar av svenskens mest älskade(?) bakismat.

- Folk går väldigt mycket på rutiner. På fredagen är det tacomys och "Idol" och på söndagen, efter festen, är pizza idealet, säger Murre Ersöz.

Och sedan utkörningsservicen räddade de stackare, som annars fått kämpa med att ta sig utanför dörren på grund av en hård gårdag, är pizzabehovet kanske ännu lite större. Men man får gärna ha kläder på sig när man öppnar.

"Tjejer är värst"

- Tjejer är faktiskt värst. Jag brukar säga till min personal att alltid titta på kunden men när någon öppnar i stringtrosor och en halv t-shirt så blir man lite tagen på sängen.

Men vad är den populäraste söndagsbeställningen?

- Det måste nog vara en Istanbul. Med kebabkött och sallad och så vidare. Men det är ju det man själv också vill käka om man tagit ett par öl dagen innan, så det förstår jag, säger Murre Ersöz.

Även om det inte riktigt är fyllning nog för vissa. Ett festfriskt grabbgäng har fått in en egenkomponerad pizza på menyn. Beställ en "Heffas special" så kommer uttrycket "extra allt" få en ny innebörd.

- De orkar inte ens äta upp den själva. Men det gör inget, vi nästan tvingar på våra gäster en kartong om de inte äter upp. Man har ju lärt sig att folk inte vågar fråga om det.

Murres bästa bakispizzor

1 ISTANBUL: Kebabkött, peperoni, gurka, isbergssallad, tomat, kebabsås.

2 SANNE SPECIAL: Skinka, kebabkött, lök, pommes frites, kebabsås.

3 HEFFAS SPECIAL: Skinka, lök, jalapeño, kyckling, köttfärs, bacon, oxfilé, mozzarellaost, stark vitlökssås.

4 MURRES SPECIAL: Lufttorkad skinka, mozzarellaost , färsk basilika, vitlök.

5 FIGARO: Lufttorkad skinka, vitlök, oliver, färsk basilika, tomat, lök, mozzarellaost, olivolja.