BRA PLATS. Lars Holmquist har tidigare påpekat att Exercishuset på Heden skulle vara en utmärkt lokal för en basar. Foto: Lennart Rehnman
BRA PLATS. Lars Holmquist har tidigare påpekat att Exercishuset på Heden skulle vara en utmärkt lokal för en basar. Foto: Lennart Rehnman

Basaren skulle ge många ett bättre liv

Publicerad
Uppdaterad
Göteborgarna och Göteborg vill ha en äkta Basar.
Basar - ett mångkulturellt handelscenter - öppet för alla.
Unik idé - flera mångkulturella basarer/handelscenter skall vara igång och stå klara till 2021, då Göteborg firar sitt 400-årsjubileum.
Vi i Göteborg vill göra "skillnad" precis som i andra spännande städer som Paris, London, Hamburg, Budapest behövs en internationell mötesplats en kryddoftande vacker basar med allehanda spännande varor - en turistmagnet.
En eller flera basarer berikar Göteborg, skapar nya entreprenörer och nya arbetstillfällen samt ökar integrationen och minskar segregationen.

Eftersom många nya svenskar valt att bosätta sig i vår kommun är det nu upp till oss att göra "skillnad" om vi skall lyckas. Här nedan kommer fakta varför.
Många av våra nya svenskar är entreprenörer. Att bryta upp från sitt gamla hemland, lämna nära och kära och ta sig hundratals mil bort till främmande miljöer vittnar om entreprenörskap.

I dag äger och driver invandrare i Sverige
70 000 företag som sysselsätter ca 250 000 människor. Vart femte nytt företag i Sverige startas numera av en invandrare. Det är dubbelt så vanligt att invandrare i åldersgruppen 18- 24 år driver företag som svenskar i samma åldersgrupp. Samtidigt kan 75 % av de utlandsfödda ungdomarna tänka sig att starta eget företag.

Ett stort hinder för invandrare, som vill starta eget, är kontakten med finansiärer och möjlighet till kapitalanskaffning. Det handlar även om bristande förmåga att presentera affärsplaner och affärsidéer samt begränsade kunskaper om regelverket som styr företagandet i Sverige och dess nätverk.
1 miljon svenskar är födda utomlands. Den årliga köpkraften hos personer med utländsk bakgrund är drygt 200 miljarder kronor. Dessa människor utgör en enorm möjlighet och potential genom sina unika kunskaper (språk, kultur etc) och internationella kontakter och nätverk.

Målet måste vara att öka företagandet
bland invandrargrupper ytterligare. För det krävs höjd kompetens hos den enskilde invandrarföretagaren. Här måste vi satsa på ett rejält kunskapslyft för att utbilda invandrande entreprenörer i hur man driver företag i Sverige. Vi måste verka för att förbättra klimatet avseende invandrarföretagen. De befintliga, svenska, företagsnätverken måste integrera invandrarföretagarna bättre erbjuda mentorer för att skapa nya affärer.

Invandrarna är troligen vår viktigaste resurs.

Utöver det att våra nya svenskar kan berika Göteborgs kommun kulturellt är invandrarna en viktig resurs som rätt hanterad kan bidra till ökat välstånd för oss alla. Ett väl genomtänkt integreringsarbete har förutsättningar att bli en framgångssaga för Göteborgs kommun. Däremot att inte satsa på invandrarna bäddar för en dålig utveckling, en kapitalförstöring.
Historiskt har handel, utbildning och mångkultur skapat välstånd. Två exempel - Alexandria och Venedig. Alexandria med sitt, på den tiden, centrala läge och fina hamnförhållanden växte sig starkt i en multietnisk och mångkulturell miljö. Staden blev ett centrum för världshandeln och lockade utländska köpmän och affärsmän att sätta upp kontor och bilda internationella bolag där.

Möjligheterna att få arbete och vinna rikedom
och ära attraherade invandrare från länderna runt Medelhavet och Asien, grekisktalande grupper och judar som flyttade in skapade köpkraft och den egyptiska befolkningen mer än fördubblades tack vare omfattande byggnadsprojekt. (Hämtat ur boken "Alexandrias antika bibliotek" av Mustafa el-Abbadi).

Senare när Europa utvecklades fick Venedig, på liknande grunder, uppleva samma uppsving. I dag behöver vi inte ha bra hamn eller ligga centralt för att nå framgång. I dag kan vi med hjälp av datakunskap och den mångkultur och den enorma kontaktyta våra invandrare representerar skapa ett nytt Alexandria var som helst. Det gäller bara att vi tar vara på resurserna vi har.
Globaliseringen kopplad till våra nya svenskar skapar nya möjligheter. Invandrarbakgrunden är något positivt, särskilt för den som vill driva handel. Invandrare har med sig språkkunskaper och kunskaper om kulturer. Satsningar på invandrare skulle tveklöst ge många nya arbetstillfällen och bidra till ökad välfärd.

En förstudie har genomförts där man försökt
att identifiera intresserade blivande företagare och entreprenörer bland utlandsfödda. För vissa grupper av utlandsfödda medborgare är trösklarna för att ta sig in på den svenska arbetsmarknaden betydande. En väg att gå kan vara att starta ett eget företag men även det kan vara svårt och komplicerat, typ av olika hinder, lagar skyldigheter och rättigheter.
Projektet bygger på att genom att anlägga handelsplatser, typ basarer med låga hyror och till detta koppla diverse stödinsatser som t.ex. utbildning, starta eget bidrag, kooperativt stöd. Med dessa insatser tror man sig kunna öka företagandet bland medborgare med utländsk bakgrund i kommunen. En viktig faktor är att hitta lämpliga lokaler och få en bild av vilka stödåtgärder som behövs samt att identifiera nyckelfaktorer till framgång.

Resultatet från förstudien visar
att det finns ett mycket stort intresse för att bli butiksägare i en basar i Göteborg.
En basar som står för öppenhet och berikar integrationen, en mötesplats, en turistmagnet med kryddoftande spännande affärsmöjligheter.
En basar skulle ge förutsättningarna för ett bättre liv i Göteborg, skapa nya arbetstillfällen både mångkulturellt och multietniskt.

Lars Holmquist, jobbmatchare och samordnare i Angered.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER