BARNVÄNLIGT. Rebecca Jönsson, till vänster, med sin elva månader gamla dotter Alexandra och Kim och Alexandra Oliv med deras 15 månader gamle son Jonathan brukar gå till Fröken Olsson på grund av att mottagandet är bättre än på andra ställen. Sedan finns det gott om plats. Foto: Jan Wiriden
BARNVÄNLIGT. Rebecca Jönsson, till vänster, med sin elva månader gamla dotter Alexandra och Kim och Alexandra Oliv med deras 15 månader gamle son Jonathan brukar gå till Fröken Olsson på grund av att mottagandet är bättre än på andra ställen. Sedan finns det gott om plats. Foto: Jan Wiriden

Barnvänliga fik - finns det?

Publicerad
Uppdaterad
GÖTEBORG: Efter en rundringning till tio caféer i Göteborg är samtliga barnvänliga enligt dem själva. Föräldrarna hävdar motsatsen.
- Det finns inget barnvänligt fik i Göteborg, jag har till och med funderat på att öppna eget, säger småbarnsmamman Rebecca Jönsson.
Fiken runtom i Göteborg berättar om tillgängliga barnstolar och skötbord och ett välkomnande av småbarnsföräldrar.
Men enligt Alexandra och Kim Oliv, och Rebecca Jönsson får fiken underkänt och hävdar att det handlar om mer än så. Nämligen känslan och mottagandet av personalen.
Det är också med små medel, som att bygga en ramp för att lättare komma in med barnvagnen eller en lekhörna för de mindre barnen, som man kan göra ett café barnvänligt menar dem.

Vinner på det

- Caféer vinner på att välkomna småbarnsföräldrar. Vi köper ofta saker till barnen och dyrare desserter medan studenter suger på en kaffe i flera timmar, säger Alexandra Oliv.

Skylt upprör

En skylt som uppmanar föräldrar att lämna barnvagnen utanför, hänger utanför Café Kosmos. Något som samtliga blivit upprörda över.
- Jag såg skylten och blev faktiskt förbannad. Det är som det skulle stå "här får inte killar komma in" säger Rebecca Jönsson.
Magnus Jacobson, pressansvarig hos diskrimineringsombudsmannen, berättar att om man blivit nekad att komma in på ett café med sin barnvagn så kan man anmäla det till diskrimineringsombudsmannen men det tjänar inte mycket till.

Kan välja att ha åldersgräns

- Om ett café vägrar servera dig för att du är kvinna till exempel så är det underlag till diskriminering på grund av kön. Men åldersdiskriminering gäller inte på caféer och restauranger. Därför kan krogar välja att ha en 23-års gräns, likadant som ett café kan välja att säga nej till barn, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER