Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Barnvagnsligans kupp – på Gekås

Barnvagnen som ligan använde att fylla med stöldgods.Foto: Polisen
Två av tre i barnvagnsligan inne på Gekås.Foto: Polisen
I förvaringsskåpet förvarades ett stort antal stulna filmer. Foto: Polisen

Tre personer misstänkta för en serie stölder på bland annat Gekås i Ullared får sina domar på måndag.

Trion har enligt åtalet vid upprepade tillfällen fyllt en barnvagn med filmer som man sedan sålt vidare.

– Det är en väldigt tragisk historia, säger åklagaren Andreas Bergman som vill se fängelsestraff för en av de åtalade.

De tre som stod inför rätta tidigare i veckan är två män och en kvinna från Värmland, ett sambopar och deras inneboende vän.

Förklaringen till stölderna är en kombination av dålig ekonomi och en dröm om att köpa ett eget hus, enligt åklagaren.

Man åkte på flera stöldturnéer från hemorten. Företagen som drabbats av stölderna är många, bland annat Arken Zoo, Lindex Karlstad, Rusta, Coop, Elgiganten, H&M, ICA, Kapp-Ahl och Netonnet.

Lastade barnvagnen

Flera gånger gick färden till Ullared. I bilbagaget hade man med sig en barnvagn. Denna körde man in och ut ur varuhuset Gekås ett antal gånger. När man körde ut var barnvagnen fullastad med filmer, enligt åklagaren.

– Det totala värdet på stöldgodset passerar med god marginal en halv miljon, berättar Andreas Bergman.

En del av stöldgodset påträffade man vid husrannsakan i bostaden och ett förråd på hemorten, men mycket har sålts vidare på bland annat auktionssajten Tradera. 

Stöldgods i drivor påträffades på flera ställen vid husrannsakningar.Foto: Polisen

En del stöldgods hittades också i ett av förvaringsskåpen i anslutning till Gekås. Vid husrannsakan hittades stulna varor till ett värde som lätt översteg 100 000 kronor, enligt utredarna.

Också i hemmet förvarades stora mängder stöldgods. I förundersökningen står att läsa: Vid husrannsakan hittades stora mängde misstänkt stöldgods. 2 stora bagar i jämförbar storlek med en ”hockeytrunk” från Ge-kås, två stora bagar märkta ”IKEA” samt 10 papperskassar fyllda till bredden med saker som misstänks vara stulna.

Djupt ångerfulla

Värdet på det beslagtagna stöldgodset och det som redan sålts vidare hamnade på drygt 600 000 kronor, enligt åtalet.

En del av bevisningen består av övervakningsfilmer inifrån Gekås där man bland annat ser hur man stoppade ner filmer i barnvagnen.

Åklagaren Andreas Bergman yrkade på fängelse för en av männen som tidigare är straffad. För de två andra åtalade yrkar Bergman villkorlig dom.

– Alla är väldigt ångerfulla på ett trovärdigt sätt och vill få ordning på sina liv. Därför nöjer jag mig med villkorligt med ett högt antal timmars samhällstjänst plus vård och behandling för två av dem, säger Bergman.

Dom meddelas på måndag. 

 

GRATIS! Ladda ner GT:s nyhetsapp i Iphone & Android.