Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Barnvagnsliga stal för jättebelopp från Gekås

Stöldligan använde en barnvagn för att få med sig så mycket varor som möjligt från butikerna. Foto: POLISEN
Det gifta paret samlade ihop varor i butikerna, som de bedömde var värdefulla och lätta att sälja på Tradera. Foto: POLISEN
De tre erkänner brott, och döms till fängelse. Foto: POLISEN
Gekås krävde 300 000 kronor i skadestånd, men tilldöms bara drygt hälften av den summan.Foto: / GEKÅS

Spelproblematik, arbetslöshet och svårigheter att hålla i pengarna – det säger ett gift par och deras inneboende låg bakom de omfattande butiksstölder som de erkänt och nu dömts till fängelse för.

Totalt har gärningsmännen stulit varor värda mer än en halv miljon kronor, bland annat från från Gekås i Ullared.  

Ett gift par i 30-årsåldern döms till 16 månaders fängelse för flera fall av grov stöld. Deras kumpan, en man i 30-årsåldern, döms för samma brottslighet till 17 månaders fängelse.

Trion erkänner brott och har i förhör berättat varför de inledde sin mer än ett år långa stöldturné, samt hur de gått tillväga.

Alla tre hade, av olika skäl, svårt att få ihop sin ekonomi. Orsakerna ska bland annat ha varit arbetslöshet, spelproblematik och en oförmåga att hålla i pengar. 

Gömdes stöldgods i barnvagn

Det gifta parets inneboende, mannen i 30-årsåldern, uppges vara den som föreslog att man tillsammans skulle börja stjäla. Det ska också ha varit han som oftast förde ut stöldgodset från varuhusen och butikerna. 

Men det var det gifta paret, enligt förhören särskilt kvinnan, som bestämt vad mannen skulle stjäla. Stöldgodset har trion sedan sålt på Tradera.

 

LÄS OCKSÅ: Stöldliga på Gekås sprängd

 

I de utvalda butikerna samlade det gifta paret ihop varor, som de bedömde var värdefulla och lätta att sälja vidare. Stöldgodset har sedan placerats i den 30-åriga mannens specialsydda jacka, eller i en barnvagn. Vid vissa tillfällen har det även funnits en docka i barnvagnen.

Det var den 30-åriga mannen som kom på idén att sy om sin jacka, medan idén med barnvagnen uppges vara kvinnans. 

Ska betala höga skadestånd

Totalt har trion stulit varor för knappt 600 000 kronor, som de sedan sålt för närmare en kvarts miljon. 

Förutom fängelsestraffet döms de tre även till att, solidariskt, betala höga skadestånd.

Totalt har 16 varuhus och butiker utsatts för stölderna, och av de drabbade företagen hade Gekås störst skadeståndsanspråk– över 300 000 kronor. 

Tingsrätten ger dem dock bara rätt till drygt hälften av den summan.

 

GRATIS! Ladda ner GT:s nyhetsapp i Iphone & Android