Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Barnvagnen klämdes mellan bussdörrarna

Malin Björkdahl och Gabriel blev klämda mellan bussdörrarna
Foto: Anders Ylander

Malin Björkdahl åkte buss med sin fem månader gamla bebis Gabriel.

Men bussresan blev inte som väntat.

När de skulle kliva av bussen hamnade barnvagnen i kläm mellan dörrarna. Ena hjulet flög av och dörrarna stängdes i huvudhöjd med sonen Gabriel.

– Jag visste inte vad jag skulle göra. Jag var orolig för om han hade skadats och sen att ingen hjälpte till, säger Malin Björkdahl.

Malin Björkdahl åkte buss 412 från sitt hem i Nol. Hon var på väg till en kompis. Med sig hade hon sin fem månader gamla bebis Gabriel.

Men när hon skulle kliva av och byta buss vid Älvängens resecentrum hände något hon inte väntat sig. Halvvägs ut genom bussen klämdes barnvagnen mellan dörrarna.

– Det blev en ganska kraftig smäll så ena däcket fram vid Gabriels huvud flög av, säger Malin Björkdahl.

Fick ingen hjälp

På samma hållplats skedde också ett förarbyte.

– Jag kollade upp mot busschauffören som tittade på mig, men han gick åt ett annat håll och sa inte ett ord. Jag ville bara skrika på både chauffören och alla som gick förbi. Men det gick inte. Sen när det väl släppte så började jag gråta. Det var den enda reaktionen jag fick ut, säger Malin Björkdahl.

Hon berättar att ingen annan hjälpte till.

– Jag visste inte vad jag skulle göra. Jag var orolig för om han hade skadats och sen att ingen hjälpte till. Jag blev mest paff över att folk inte reagerade. Själv tycker man väl att man hade reagerat om någon står med en trasig barnvagn. Men det är väl inte alla som tänker så, säger Malin Björkdahl.

Inte en trafikskada

När chocken hade lagt sig ringde hon till Västtrafik.

– Jag ringde till västtrafik och berättade vad som hade hänt. Det de kunde göra var att ge mig en taxi hem och efter det har jag inte fått någon hjälp, säger Malin Björkdahl.

Anders Sandahl är pressinformatör på Västtrafik och säger att Malins samtal har registrerats hos Västtrafikskundservice. Där ska hon ha blivit hänvisad till bussbolaget Nobina som kör bussarna på den sträckan.

Malin Björkdahl och Gabriel blev klämda mellan bussdörrarna.
Foto: Anders Ylander
Malin Björkdahl och sonen Gabriel hemma efter händelsens.
Foto: Anders Ylander

– Då hon har en skada som hon vill anmäla så ska hon vända sig till de som kör bussen. Det har med lagstiftningen i trafikskadelagen att göra att de som äger fordonet ska hantera skadan, Västtrafik kan inte gå in och ha åsikter i ett försäkringsärende där vi inte är en part, säger han.

Nobinas försäkringsbolag anser att det inte är en trafikskada eller personskada. Därför menar de att de inte kan hjälpa till. Ansvaret ligger hos Malin Björkdahls hemförsäkring.

"Känns som mitt fel"

Malin Björkdahl menar att deras agerande fått henne att känna att det är hon som gjort något fel.

– Det låter ju som att jag har snubblat ut ur bussen lite hipp som happ och ramlat. Men då sa de att "Nej, vi har fått rätt uppfattning, men det angår inte oss". Jag får känslan av att det är jag som har gjort fel och att jag bara ska släppa det, säger Malin Björkdahl.

Hon önskar att Västtrafik medger att de agerat fel och ber om ursäkt.

– Jag vill mest ha ett förlåt och att de kan förstå att det är de som har gjort fel. Att jag kan släppa det här med att det känns som det är mitt fel. Att vi kan mötas på ett plan där båda är nöjda, säger Malin Björkdahl.

Västtrafiks Anders Sandahl beklagar att Malin inte fått mer hjälp än vad hon fick.

– Vi tycker så klart att det är olyckligt att vagnen har blivit klämd och vi beklagar att hon inte fått mer hjälp av personalen på plats än hon fick. Det är beklagligt, man ska få hjälp av sin förare i sådana här lägen, säger han.

För ett tag sedan skrev GT om andra olyckor där Västtrafik varit inblandade.