Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Barnskötarens krav: Inför restriktioner

Förskolan Ostindiegatan 24.Foto: GOOGLE MAPS

Trots rinnande näsa lämnas barn på förskolan.

Och personalen går på knäna när sjukskrivningarna ökar, samtidigt som barn lämnas på förskolan trots att föräldrarna själva är hemma.

Nu varnar förskolepersonal om en ohållbar situation.

– Ingen kommer hålla sina barn hemma om man inte får restriktioner i kommunen, säger Désirée Pennings, 59, barnskötare på Förskolan Ostindiegatan 24 i Majorna i Göteborg.

Permitteringar, hemarbete och social distansering. Flera åtgärder och restriktioner ha satts in i samhället med anledning av coronaviruset. 

Men nu larmar förskolepersonal om att restriktioner krävs även på förskolan.

– Alla bara räknar med att allt här ska vara som vanligt. Men utanför våra grindar har vi en helt annan situation. Det känns som dubbelmoral, säger Désirée Pennings, 59, som är barnskötare på Förskolan Ostindiegatan 24 i Majorna i Göteborg.

De restriktioner som än så länge finns för förskolor i Göteborg är att barn som lämnas ska vara friska och ha varit symtomfria i två dagar.

– Men det är inte alltid att det följs. Då ska vi stå som poliser där och få irriterade och arga föräldrar på oss. 

Désirée Pennings är barnskötare på Förskolan Ostindiegatan 24 i Majorna i Göteborg. Hon tycker att personalen har satts i en ohållbar situation när förskolan inte får några restriktioner trots coronakrisen.Foto: Privat

Svårt att få ihop schemat

Désirée Pennings berättar att de märkte att fler barn hölls hemma i början av virusets spridning. Men nu börjar allt fler lämna sina barn igen, trots att föräldrarna själva är hemma. 

Det rör sig både om folk som är föräldralediga, permitterade från sina jobb och arbetslösa.

– Ska lediga barn vara här när deras föräldrar ändå är hemma? Det tycker inte jag. Inte när det är pandemi. 

Under senaste veckan har det varit svårt att få ihop schemat på förskolan på grund av sjukskrivningar och Désirée Pennings har själv behövt byta skift flera gånger för att det ska gå ihop, berättar hon.

Hon menar att situationen är ansträngd och vill nu se att kommunen går in och sätter restriktioner även för förskolorna.

”Jobbig situation”

– Personalen tycker att detta börjar ta på psyket. Nu sover folk dåligt. Detta är en väldigt jobbig situation, säger hon och menar att personalen är eniga om det krävs en förändring.

– Ingen kommer hålla sina barn hemma om man inte får restriktioner i kommunen.

”Ingen kommer hålla sina barn hemma om man inte får restriktioner i kommunen”, säger Désirée Pennings.Foto: GOOGLE MAPS

Situationen är tuff både av den ökade arbetsbelastningen men också för rädslan att smittas när sjuka barn lämnas trots att de inte borde det.

– Hur länge orkar vi ha det så här. Det är det som är frågan. Det är psykiskt påfrestande. Vi är väldigt utsatta och det känns som att vi inte räknas i samhället. Vi är ju också oroliga för våra nära och kära. Vi som jobbar här vågar ju inte träffa nån. Vi vet ju inte vad vi bär på.

”Skollagen som gäller”

Elisabeth Nord är förvaltningschef i Förskoleförvaltningen i Göteborg stad. Hon menar att det i nuläget inte finns några planer på att införa restriktioner för vilka barn som får vistas på förskolan.

– Barn till föräldralediga, arbetslösa och permitterade har samma lagstadgade rätt att vara på förskolan som alla andra barn. Den frågan är lyft på regeringsnivå och man har sagt att det är fortfarande skollagen som gäller. Vi kommer inte att gå in och göra några sådana åtgärder i dagsläget i Göteborg stad. Vi följer de rekommendationer som SKR och regeringen säger att vi ska hålla. Och då är det skollagen som gäller.

Hon menar samtidigt att om man tittar över hela Göteborg stad så är det nu en barnnärvaro på ungefär 50 procent på förskolorna medan 79 procent av personalen är på plats.

De områden som är hårdare utsatta har rektorn mandat att flytta om personal så att de kan stötta upp där det behövs.

Rektorn: ”Inte sett hela bilden”

Solvig Anstensen, rektor vid förskolan Ostindiegatan, skriver i ett mejl till GT att de följer Förskoleförvaltningens linje.

”Vi har haft mycket färre antal barn under de senaste veckorna då familjerna har gjort en stark insats med att stanna hemma med sina sjuka barn. Vi har även haft sjuk personal samt personal i riskgrupp som stannat hemma men har inte behövt ta in vikarier då barnantalet inte har överskridit ett antal som är hållbar för personalen”, skriver hon men tillägger att det funnits fall då sjuka barn kommit till förskolan.

Hon fortsätter:

”Vi har inte behövt flytta på personal utan har kunnat ta hand om de barn som vi har i samma hus. Vi har alltså samverkat i hela huset för att kunna lösa situationen. Vi har inte flyttat personal till andra hus och har inte heller planer på att göra det. Huruvida vi behöver revidera våra tankegångar återstår att se då vi inte sett hela bilden av hur spridningen av viruset påverkar oss.”

TV: Så fungerar immunitet mot corona