Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Barnskådespelare skadade i brutal piskscen på teater

Björn Sandmark, vd på Göteborgs Stadsteater.Foto: Ola Kjelbye

Vid flera tillfällen har barnskådespelare skadats i pjäsen ”Fanny och Alexander” på Göteborgs Stadsteater.

Skadorna har uppstått i samband med en scen där ett barn misshandlas med en piska, rapporterar GP.

– Uppenbarligen var det något som inte funkade, säger teaterns vd, Björn Sandmark, till tidningen.

Just nu spelas Ingmar Bergmans ”Fanny och Alexander” på Göteborgs Stadsteater. I en scen misshandlas en pojke med piska av den stränge biskop Edvard Vergérus, spelad av Jakob Eklund.

Men vid tre tillfällen har något gått snett, och den tänkt fiktiva misshandeln har renderat i äkta blåmärken. Det rapporterar GP.

Den första incidenten ska ha inträffat under höstens repetitioner. Enligt den tillbudsanmälan som skrevs efter repetitionen, och som GP tagit del av, gick piskan av och skaftet träffade barnet på ett oskyddat ställe.

”Det gör ont”

Barnskådespelaren uppges ha burit vaddering under kläderna, men den ska inte ha täckt ordentligt och barnet har skadats.

”Det gör ont och det blir ett märke på huden” står det enligt GP i tillbudsrapporten.

Hur olyckan kunde ske vet inte Björn Sandmark, vd för Göteborgs Stadsteater:

– Vi gör alltid arbetsmiljöbedömningar inför sådana här scener, men uppenbarligen var det något som inte funkade den här gången. Vi ordnade med bättre vaddering och en bättre piska. Dessutom tog vi in en stuntman som hjälpte oss att se till att scenen genomfördes helt rätt, säger Sandmark till GP.

Vid flera tillfällen har barnskådespelare skadats i pjäsen ”Fanny och Alexander” på Göteborgs Stadsteater.Foto: CSABA BENE PERLENBERG

”Som att ramla på gympan”

När tidningen gör en kontroll med teaterns barnansvariga, visar det sig att det under vinterns föreställningar inträffat ytterligare två tillbud.

– Då har det handlat om att skådespelaren missat skyddet och träffat barnets ben, varvid det uppstått små märken, säger Björn Sandmark till GP.

Barnskådespelarnas föräldrar ska ha informerats om händelserna, och varken de eller barnen uppges ha velat avbryta barnens medverkan i pjäsen.

– Killarna har varit jättepepp på att fortsätta och har uttryckt sig i stil med att ”det är som att ramla i gympan och få ett blåmärke”, säger Björn Sandmark till GP.