Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Barnmorskan vägrar utföra
aborter – förlorade i rätten

Ellinor Grimmark stämde Region Jönköping sedan de nekade henne anställning då hon vägrar att utföra aborter.Foto: MIKAEL GOOD
Foto: ANDERS YLANDER

Barnmorskan Ellinor Grimmark stoppades från anställning vid tre sjukhus i Jönköping då hon vägrade utföra aborter.

Hon stämde Region Jönköping – men nu slår arbetsdomstolen fast att hon inte alls blivit diskriminerad.

"Regionen haft rätt att ställa upp ett krav att alla barnmorskor ska vara beredda att arbeta med alla arbetsuppgifter inom kvinnoklinikerna inklusive arbete med aborter", skriver domstolen i ett pressmeddelande.

Barnmorskan Ellinor Grimmark från Tenhult erbjöds att jobba inom förlossningen i Jönköpings län 2014. Men när hon berättade för arbetsgivaren att hon inte ville utföra aborter på grund av sin kristna tro nekades hon anställning. Vid tre olika sjukhus i länet.

– Det är ett utsläckande av liv helt enkelt. Jag anser att det är ett mänskligt liv från befruktningen det är inget jag kan vara med och utsläcka, har Ellinor Grimmark tidigare sagt om aborter.

 

LÄS MER: Abortmotståndare nekas jobb som barnmorska

 

Hon anmälde då Region Jönköping till Diskrimineringsombudsmannen, som inte ansåg att hon utsatts för diskriminering, och konflikten har därefter fortsatt.

Arbetsdomstolens dom

Ellinor Grimmark menar att hon har blivit både diskriminerad och kränkt och hänvisar bland annat till samvetsfrihet och religionsfrihet. Även tingsrätten menade att det krävs av en barnmorska att kunna utföra aborter. Hovrätten meddelade att de inte tänkte bevilja prövningstillstånd. Ärendet gick efter det vidare till Arbetsdomstolen som nu har prövat hennes fall.

På onsdagsförmiddagen kom domen från Arbetsdomstolen – som fastställer tingsrättsdomen.

"Barnmorskan blev inte diskriminerad", står det i ett pressmeddelande från Arbetsdomstolen.

Domstolen har kommit fram till att det inte varit fråga om direkt diskriminering då regionens beslut att inte erbjuda Ellinor Grimmark arbete inte grundades på hennes religiösa övertygelse, utan på att hon inte kunde tänka sig utföra arbetsuppgifter som ingick i anställningarna.

"Regionen haft rätt att ställa upp ett krav att alla barnmorskor ska vara beredda att arbeta med alla arbetsuppgifter inom kvinnoklinikerna inklusive arbete med aborter", skriver Arbetsdomstolen i ett pressmeddelande".

 

LÄS MER: Amerikanskt stöd för barnmorskan Ellinor Grimmark

 

I samband med förhandlingarna i Arbetsdomstolen i januari uppmärksammade Sveriges Radio det stöd som Ellinor Grimmark fått från USA. Radion uppgav att den kristna lobbyorganisationen ADF, Alliance Defending Freedom, stöttat fallet både juridiskt och ekonomiskt. Ekot påvisade att ärendet är en del av en internationell kampanj för att påverka europeisk aborträtt.

Vägledande dom

Kavot Zillén, doktor i medicinsk rätt vid Uppsala universitet, förklarade för radion att Arbetsdomstolens dom kommer att få stor betydelse.

– Domstolens avgörande kan komma att bli vägledande för hur de här frågorna bör hanteras av vården, sa Kavot Zillén då.

 

LÄS MER: Ellinor vägrar utföra aborter – planerar lämna landet

 

Ellinor Grimmark har sedan två år tillbaka arbetat på ett sjukhus i Norge - där har hon inte behövt utföra aborter.

– Man är lite mer jordnära i Norge och tar saker för vad det är. Det är inga problem för en barnmorska utan att utföra aborter, det finns så fruktansvärt mycket annat jobb, har hon sagt.