Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Barngänget skulle våldta 14-årig flicka

Här klev hon av. I lördags kväll klev den 14-åriga flicka av sexans spårvagn på Varmfrontsgatan i Länsmansgården.
Foto: Roger Lundsten

En 14-årig flicka överfölls och utsattes för ett våldtäktsförsök vid Varmfrontsgatans spårvagnshållplats - men lyckades fly.

Gärningsmännen är unga - kanske bara tio år gamla.

- Är det sant? Jag är chockad. Jag går ju alltid här, säger Aneta Baxter, 26, som stiger av vid samma hållplats.

Överfölls. Någonstans på vägen utsattes flickan för ett våldtäktsförsök av tre mycket unga killar.
Foto: Foto: Roger Lundsten

Trots att det är mitt på dagen är det tyst och öde vid Varmfrontsgatan, ändhållplats för spårvagnslinjerna fem och sex. Då och då kommer en vagn, några går av och några på, men i övrigt är det liten rörelse på platsen.

Det var här som en 14-årig flicka steg av sexans spårvagn i lördags kväll, för att strax därpå bli överfallen.

- Det var tre killar som försökte våldta henne vid Varmfrontsgatan. Det var tre ung­domar, väldigt unga, i början av tonåren, säger Peter Adlersson, polisens presstalesman.

Men enligt uppgifter till GT tyder flickans beskrivning av pojkarna på att de kan ha varit ännu yngre - kanske bara tio år gamla. Enligt Sveriges Radio P4 var det två pojkar i tioårsåldern som av en pojke i 15-årsåldern hetsades att ge sig på flickan.


Här fick hon hjälp. Hon lyckades ta sig loss och sprang till busshållplatsen Klare Mosse. Där blev hon upphämtad av anhöriga.
Foto: Foto: Roger Lundsten

- Det var ju för väl att hon kom loss, säger Peter Adlersson.

Flickan sprang till busshållplatsen Klare Mosse, där anhöriga hämtade upp henne och kontaktade polisen. Larmet kom vid halv nio på kvällen, och en stor polisinsats drogs i gång. Men ännu har ingen kunnat gripas. Utredningen fortsätter och polisen kommer att göra en fotokonfrontation med flickan. Även hennes kläder har beslagtagits.

"Det är rätt öde här"

Att det skett ett våldtäktsförsök på en ung flicka, inte särskilt sent på kvällen, får boende i området att reagera. 26-åriga Aneta Baxter kliver av spårvagnen vid Varmfrontsgatan med sin åtta månader gamla dotter, och blir chockad när hon hör om vad som hänt.

- Jag är glad att hon lyckades springa därifrån, att inget hann hända henne. Jag går alltid här, men inte om det är mörkt ute. Man får vara lite försiktig, det är rätt öde här, säger hon.

Aneta Baxter har bott i området i några månader och har inte känt någon större oro.

- Jag personligen är inte rädd, för jag vet att jag kan försvara mig, men alla tjejer kan inte det. Jag är mer rädd att det ska hända något när jag går med min dotter.

Oron sprider sig

Aneta tycker att övervakningskameror ska installeras vid hållplatsen på Varmfrontsgatan.

- Det finns kameror på andra hållplatser här i Länsmansgården, det hade behövts här också. Jag skulle känna mig mer säker då.

Och visst sprider händelsen oro bland kvinnorna i området.

- Det är klart att jag blir rädd. Jag försöker att inte vara ute här på kvällen, säger Therese Zetterlund, 27.

- Första tanken är att det är en engångsföreteelse, men om det händer igen så kommer det ju sabba tryggheten, säger Jessica Andersson, 27.

Minns mordet på Elin

David som jobbar i kiosken vid hållplatsen berättar att det är ganska tomt där på kvällarna, bortsett från ungdomsgäng som samlas på skolgården och i ett skogsparti. David minns 2010, när 27-åriga Elin Krantz blev mördad vid Temperaturgatan, bara en hållplats bort.

- Då såg folk till att någon kom och mötte dem så de inte gick ensamma. Men så var det bara en kort tid, sen glömmer alla, säger han.