Barngänget sätter skräck – nu informeras föräldrarna

Barn vågar inte gå ut och leka och föräldrar vågar inte släppa ut sina barn.
Foto: Privat
Foto: Privat
Socialchefen Lotta Österlund-Jansson.
Foto: Grums kommun / Grums kommun

Barngänget som sätter skräck i bostadsområdet i Grums har väckt stor uppmärksamhet.

Nu har föräldrarna till de utpekade barnen informerats.

– De har inte förstått proportionerna av detta, säger fältassistent Lennart Andersson till lokaltidningen NWT.

GT har i flera artiklar berättat om situationen där boende vittnar om att gänget bestående av barn i åtta till tolvårsåldern gått till fysisk attack och uttalat hot mot andra barn.

Gängets härjningar har gjort att de boende inte vågar låta sina barn leka utomhus.

– Vi har haft problem med barn som slåss sedan ett till två år tillbaka. Det har eskalerat. Det handlar tyvärr om väldigt unga barn, 8-12-åringar, som går till angrepp mot andra barn. De slåss med pinnar och rör, tar stryptag, kastar sten, och uttalar mycket grova ord. De säger att de ska ”sexa”, våldta. De skriker ”jag ska döda dig” till barn i deras egen ålder, 8-9-åringar, har Kajsa Sohlberg, boende i området och förtroendevald i Hyresgästföreningen, tidigare berättat.

Kajsa Sohlberg.
Foto: Privat

Hyresgästföreningen har nyligen haft möte med bostadsbolaget, kommunen och polisen för att få hjälp.

 Och kommunen arbetar med en handlingsplan för att komma till rätta med problemen.

– Vi kommer att samverka med alla samhällets aktörer, har socialchefen Lotta Österlund-Jansson nyligen sagt.

Polisen: Ovanligt

Enligt kommunpolisen Lennart Hynynen är situationen mycket ovanlig.

– Jag har aldrig upplevt något liknande tidigare, utifrån de uppgifter jag har fått om att barn terroriserar andra på det här viset.

Till tidningen Hem&Hyra, som också skrivit om problemet, har han sagt att det är oklart om föräldrarna överhuvudtaget känner till vad deras barn gör. Gänget består, enligt Hyresgästföreningen, av barn till nyanlända.

Men nu står det alltså klart att föräldrarna har informerats. Under tisdagen träffade fältassistenten Lennart Andersson föräldrarna, skriver NWT.

– Jag var där i går och träffade en del av dem. De säger inte så mycket, jag förklarade varför vi fältassistenter är i området och det tycker de är bra. Samtidigt förstår de inte helt eftersom det har varit lugnt sedan ett par veckor tillbaka, säger han till tidningen.

”Förstår inte proportionerna”

Han säger vidare:

– Barnen förstår nog inte helt proportionerna av detta och tycker inte att det har varit fullt så illa som det har beskrivits. Vi har förklarat för dem att de inte får hota eller bete sig dumt när man träffar andra.

Senare i sommar kommer ett gemensamt möte hållas i området där polis, bostadsbolag, socialtjänst och fältassistenter ska delta.