Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Barnfamiljens överraskning – utsikten blev en betongvägg

Astrid möttes av vägg av betong utanför hemmet.
Bara några meter utanför Astrid Askbergers sov- och köksfönster reser sig en hög betongvägg.
Foto: Från kortfilmen ”Väggen”
Astrid Askberger är regissör och filmare och i kortfilmen ”Väggen” skildrar hon hur familjens utsikt försvann när ett parkeringsgarage byggdes utanför fönstren.
Foto: Privat

När Astrid Askberger, 40, och hennes familj kom hem från semesterresan väntade en överraskning.

Bara några meter från lägenhetens fönster reste sig ett parkeringshus och en vägg av betong.

– När vi tittade ut såg vi en grå vägg. Det blev en chock, berättar Astrid Askberger som är filmare.

Hon beskriver upplevelsen i kortfilmen ”Väggen” som visas på SVT Play.

Astrid Askberger har bott på Fyrklöversgatan i Lundby i Göteborg i 16 år. Intill har det legat en parkeringsplats, men inifrån lägenheten har hon sett himlen och bostaden har varit ljus och fin.

Förra sommaren åkte hon och familjen på semester till Frankrike. De var borta i två, tre veckor berättar Astrid Askberger.

– När vi åkte i väg hade de börjat bygga, men vi visste inte exakt vad det skulle bli. Jag är optimist och tänkte att det blir nog fint, som på bilderna i broschyren jag tagit en hastig titt på. Där såg det ut som det var en liten gård med gräsmatta, säger hon och medger att hon inte tagit reda på detaljerna eller varit med på något informationsmöte.

När de kom hem igen hade det hänt saker på tomten bredvid lägenheten.

Astrid har dokumenterat bygget i kortfilmen ”Väggen” på SVT Play.
Foto: Från kortfilmen ”Väggen”

”Det kändes absurt”

En hög vägg av betong reste sig alldeles utanför familjen Askbergers fönster.

– Det kändes absurt när vi möttes av den här väggen. Det blev en chockeffekt, säger Astrid Askberger.

Hon berättar att väggen syns från fönstren i köket, barnrummet och sovrummet.

– Den är cirka tio meter från våra fönster. Jag har måttat upp tio steg, säger hon.

Astrid, som är regissör och filmare, beskriver hur hon först försökte skämta bort det hela och förtränga hur jobbigt det kändes.

– Alla som hälsade på tyckte det var fruktansvärt. Och efter ett tag kom jag på att det skulle gå att göra en intressant film om processen.

”Hur kan man få bygga så här?”

Kortfilmen ”Väggen” visas nu på SVT Play. Den har bland annat också visats på dokumentärfilmsfestivalen Tempo.

– Det är egentligen inte en uttalad protestfilm just mot fastighetsbolaget Stena Fastigheter. Situationen beskriver något större än just den här specifika händelsen. Det handlar om den lilla människan mot det stora, David mot Goliat, säger Astrid och fortsätter:

– I efterhand kan jag också tänka att hur kan man få bygga så här? Många som ser filmen blir chockade över att det är möjligt. Skulle den som åstadkommit det här vilja ha det så vid sin egen lägenhet?

Betongväggen med galler ligger nära bostadshuset och utsikten är inte längre vad den varit. – På kvällarna tänds och släcks lampor i parkeringshuset och det lyser in i lägenheten, berättar Astrid Askberger.
Foto: Från kortfilmen ”Väggen”

Mia Larsson, kommunikationsansvarig på Stena Fastigheter, säger till Göteborgs-Posten – som också har berättat om ”Väggen” – att bolaget har haft öppet hus flera gånger för boende i området innan bygget startade.

– Vi bryr oss jättemycket om våra hyresgäster och vill verkligen att de ska trivas. Vi vill skapa bra kvarter, vi följer byggregler och har försökt designa parkeringshuset så fint som möjligt. Har Astrid några funderingar kring hur vi kan tänka om och göra det ännu bättre så är vi lyhörda, säger hon till GP.

Hon förklarar för tidningen att utsikten kommer att bli grönare framöver när utomhusmiljön är färdig.