Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Straffavgift för barnfamilj – lurades i bygglovshärva

Bygglovet som kommunpolitikern i Lysekil gav barnfamiljen visade sig vara falskt. Foto: Mikael Berglund/NyheterSTO
Bygglovet som kommunpolitikern i Lysekil gav barnfamiljen visade sig vara falskt.

Bygglovet som kommunpolitikern i Lysekil gav barnfamiljen visade sig vara falskt. 

Nu måste familjen betala drygt 32 000 kronor i straffavgift för ett svartbygge de trodde var vitt.

– Vi håller på reglerna, säger samhällsbyggnadsnämndens ordförande i Lysekil Lars Björneld, L.

Det var i början av januari som GT kunde avslöja att en barnfamilj lurats av en kommunpolitiker i Lysekil som de anlitat som konsult vid bygget av ett garage i kommunen.

Det bygglov och startbesked som familjen fått av kommunpolitikern - och som fått dem att börja bygga garaget – visade sig vara förfalskat. 

Det hade kommunens vapen och såg i allt väsentligt ut som ett riktigt bygglov, men diarienumret gick till ett helt annat ärende. 

Garagebygget godkänns

Trots att familjen agerat i så kallad god tro beslutar samhällsbyggnadsnämnden i Lysekils kommun nu att tilldela familjen en straffavgift på drygt 32 000 kronor. Något som Sveriges Radio P4 Väst var först med att rapportera.

Däremot godkänns själva garagebygget i efterhand. 

– Det strider inte mot planen alltför mycket än att vi kunde godkänna det, säger Lars Björneld, L, ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

Familjen behöver alltså inte riva garaget även om sista ordet inte behöver vara sagt i den delen. Beslutet kan överklagas vidare. 

Förundersökningen mot den tidigare kommunpolitikern, som avgick efter att GT avslöjat härvan, misstänks i nuläget för tre liknande fall. 

Flera drabbade

Och det faktum att fler drabbats har, enligt Lars Björneld, spelat in i bedömningen. Även dessa har nämligen fått vite i efterhand trots att de byggt i tron att de hade korrekta bygglov och startbesked. 

– Det är fler som råkat ut för motsvarande och då har det utdömts sanktionsavgift, säger Lars Björneld och konstaterar att ansvaret är stort hos byggherren att kontrollera att ett bygglov finns för bygget. 

– Byggherren har alltid ett ansvar. Andra har råkat ut för samma sak och vi kan inte göra ett undantag för de här, säger Lars Björneld.

Förundersökningen i bygglovshärvan omfattar i dagsläget tre fall. Misstankarna gäller tre fall av grov trolöshet mot huvudman samt urkundsförfalskning.

Kommunpolitikern har i dag även lämnat sitt parti och har inte i intervjuer med GT kunnat förklara vad som skett. Han har även sagt att han kommer göra alla skadeslösa.

Barnfamiljen uppger att de är i kontakt med den tidigare kommunpolitikern angående att han ska gå in och betala deras kostnader. 

– Han är tillsagd och vi hoppas att få pengarna, säger en i familjen.