Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Barnens fem sommarfavoriter

"Hitta guldreserven" är ett äventyr för barn på Karlsborgs fästning.
Foto: Karlsborgs Turism
Borås Djurparks afrikanska djur vistas tillsammans på parkens stora savann.
Foto: Borås Djurpark AB
Vågar du klappa krabborna i Havets hus klappakvarium?
Foto: Andreas Olsson, Havets hus
En av barnens sommarfavoriter är Skara Sommarland.
Foto: Jesper Anhede, Skara Sommarland
Hos Dalslands aktiviteter finns många äventyr för både barn och vuxna.
Foto: Dalslands aktiviteter

Bad, djur och äventyr i naturen brukar göra både barn och vuxna glada och nöjda.

Västsverige kryllar av roliga aktiviteter för barn i alla åldrar. Här är fem favoriter:

1) Karlsborgs fästning, Karlsborg:

Jakten på den försvunna guldreserven. Ett äventyr för barn från elva år som leder ner i mörka underjordiska gångar på Karlsborgs fästning i jakten på ledtrådar. Här gäller det att lösa kluriga utmaningar för att ta sig genom låsta grindar och galler. Barn under elva år kan delta i vuxens sällskap. Äventyret tar omkring en timme och en kvart.


LÄS MER: Här är Göteborgs bästa badplatser 


2) Skara sommarland

Vattenälskarnas paradis med 46 olika attraktioner. Här finns Europas högsta fritt fall i vatten, Big Drop, och Skandinaviens största vågpool. Vattenrutschbanan Cobra ger åkaren en känsla av viktlöshet. Eller så besöker du westernstaden och tittar på en stunt- och dykshow. Anläggningen har egen camping med över 500 platser för husvagn och tält, 300 stugor och lägenheter.


LÄS MER: Guide – semestra i skärgården 


3) Borås djurpark

Borås djurpark har cirka 600 djur av 65 olika arter med huvudinriktning på de stora afrikanska djuren och nordiska vilda djur. De afrikanska djuren går i ett gemensamt stort savannhägn på 23 000 kvadratmeter, vilket är en av upplevelserna i parken. Både barn och vuxna kan testa djurvårdaryrket för en dag genom att anmäla sig till Zooliv som riktar sig till barn från åtta år.


LÄS MER: Åtta sommarklassiker du inte får missa i Göteborg 


4) Havets hus

Havets hus är ett havsakvarium i Lysekil med omkring 100 arter från Gullmarsfjorden och Västerhavet. Här finns totalt 40 akvarier och här kan man klappa sjöstjärnor, krabbor och eremitkräftor i klappakvariet. Du kan också se när hajar, rockor och havsålar simmar ovanför dig i tunnelakvariet.


LÄS MER: Allt du behöver veta inför Way out west 


5) Dalslands aktiviteter, Dals Långed:

På Steneby gård finns en av norra Europas största anläggningar för olika naturaktiviteter. Här kan man åka på älgsafari, vaska guld eller följa med ut på hästryggen, allt från ponnyridning till flerdagarsturer. Det går också att paddla och fiska i någon av sjöarna i närheten.

På anläggningen finns bland annat en höghöjdsbana, som i sommar byggs till med en lite lättare barndel, och två ziplines med över 900 meter i åksträcka. Även inomhusklättring erbjuds.


LÄS MER: Stor guide – allt du behöver veta inför Lisebergsbesöket