Alexandra Mezher, 22, mördades på jobbet. Foto: PrivatAlexandra Mezher, 22, mördades på jobbet. Foto: Privat
Alexandra Mezher, 22, mördades på jobbet. Foto: Privat
Enligt samstämmiga uppgifter hindrade boende på hemmet gärningsmannen från att gå till attack mot fler personer. Foto: Henrik JanssonEnligt samstämmiga uppgifter hindrade boende på hemmet gärningsmannen från att gå till attack mot fler personer. Foto: Henrik Jansson
Enligt samstämmiga uppgifter hindrade boende på hemmet gärningsmannen från att gå till attack mot fler personer.  Foto: Henrik Jansson
En ung kvinna knivhöggs till döds på ett flyktingboende i Möndal på måndagen. Foto: Henrik JanssonEn ung kvinna knivhöggs till döds på ett flyktingboende i Möndal på måndagen. Foto: Henrik Jansson
En ung kvinna knivhöggs till döds på ett flyktingboende i Möndal på måndagen. Foto: Henrik Jansson
Kvinnan fördes till sjukhus men hennes liv gick inte att rädda. Foto: Henrik JanssonKvinnan fördes till sjukhus men hennes liv gick inte att rädda. Foto: Henrik Jansson
Kvinnan fördes till sjukhus men hennes liv gick inte att rädda. Foto: Henrik Jansson

Barnen som stoppade knivmannen hyllas

Publicerad

Alexandra Mezher, 22, knivhöggs på måndagen till döds i Mölndal på ett HVB-hem för ensamkommande flyktingbarn.

Nu hyllar polisen barnen som stoppade gärningsmannen från att gå till attack mot ytterligare personer.

– Det var ett väldigt bra ingripande. Vi är väldigt tacksamma, säger Peter Adlersson, polisens presstalesman i Region Väst.

Alexandra Mezher, 22, hade bara jobbat på boendet för ensamkommande flyktingbarn i Mölndal i ett par månader när hon knivdödades. Polisen fick larmet om knivdådet klockan 07.46 på måndagsmorgonen.

– Det är en man med kniv där. Två personer håller mannen när vi kommer dit, sa polisens presstalesman Christer Fuxborg.

Enligt uppgift till GT försökte gärningsmannen, en 15-årig pojke, gå till knivattack mot ytterligare en person - men han misslyckades.

– Det här kunde ha slutat ännu värre, säger en person med insyn i den brutala händelsen.

Kan ha räddat liv

Nu pekar allt mot att de boende på HVB-hemmet för ensamkommande flyktingbarn hindrade 15-åringen från att gå till anfall mot fler personer - en insats som kan ha räddat liv.

– Det står i händelserapporten att två killar höll fast honom. Det är ett väldigt bra ingripande. Hade han tänkt att skada någon mer så har de förhindrat det. Det är lätt att själv bli skadad om man gör ett sådant ingripande. Vi är väldigt tacksamma för sådana här ingripanden, säger polisens presstalesman Peter Adlersson.

På måndagen anhölls den 15-åriga pojken.

– Det är en ung person och han är anhållen på sannolika skäl misstänkt för mord. Det är kollusionsfaran och brottets allvarlighet som gör att han är anhållen, säger åklagare Linda Wiking.

Hur ställer han sig till misstankarna?

– Jag vill inte gå in på vad det är han berättat. Han är hörd vid ett tillfälle och vi kommer höra honom igen, säger åklagare Linda Wiking.

Hon tillägger:

– Vi har en person som är misstänkt för brott. De andra som finns där är inte på något sätt misstänkta för brott - tvärtom!

GT var på måndagen i kontakt med 15-åringens advokat Nicklas Unger. Han ville inte ge någon kommentar.

Gustav Sandström
Gustav Sandström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER