Barnen på förskolan älskar Oskars öron

"Jag vill mest visa att det är okej att se ut som man vill och samtidigt kunna jobba med det man gillar, och i mitt fall är det människor", säger Oskars Klasson, till vardags barnskötare och elevassistent i Mariestad.
Oskar, i dag 23 år gammal, tog sitt första hål i öronen när han var 14. I bildspelet får du ser hur Oskars öron vuxit under åren.
...och här är Oskars töjning i öronen i dag. 130 millimeter stort – antagligen störst i världen utan ingrepp, enligt Oskar själv. "Han i Guinness rekordbok har 109 millimeter utan att ha skurit upp öronen, jag har 130 utan att ha skurit upp. Men jag har inte ansökt för jag gör det inte för att hamna i boken".
1 / 12

Oskar Klasson sticker ut bland de anställda på förskolan i Mariestad med sina enorma öronpiercings.

På nätet följer tusentals personer Oskars öron – och bland barnen på förskolan är han enormt populär.

– Barnen tycker att det är jättehäftigt. "Kan jag få in min arm där?" kan de fråga, säger Oskar.

Det arbetar en förmodad världsrekordhållare på skolorna i Mariestad.

Nämligen Oskar Klasson, 23.

Det handlar dock om ett världsrekord av det mer annorlunda slaget:

23-åringen har nämligen världens största örontöjning: 13 centimeter, eller 130 millimeter som är det mått man vanligtvis använder sig av.

Oskar tog sitt första hål i öronen när han var 14 år gammal och har töjt sina öron i nio och ett halvt år efter det. En millimeter per månad fram tills i dag.

– Jag har antagligen störst i världen just nu. Eller det vet jag. Han i Guinness rekordbok har 109 millimeter utan att ha skurit upp öronen, jag har 130 utan att ha skurit upp. Men jag har inte ansökt för jag gör det inte för att hamna i boken, säger Oskar, och fortsätter:

– Det kan ju finnas stammar runtom i världen som har större öron. Jag har sett att det finns en äldre herre med större öron än mig.

"Kan jag få in min arm där?"

När Oskar inte ägnar sig åt att piercingar arbetar han som assistent på en förskola, samt ett par andra skolor upp till högstadiet, i Mariestad.

Hur reagerar förskolebarnen på dina öron?

– Barnen tycker att det är jättehäftigt. "Kan jag få in min arm där?" kan de fråga, och ja, det kan vuxna också fråga. Eller "känner du när jag petar på ditt öra?" Och när man är och handlar kan barnen peka och säga "kolla".

Vissa skulle nog hävda att Oskar inte motsvarar normen vad gäller anställda på en förskola, och visst kan föräldrar reagera ibland.

– Reaktionerna är jätteolika. Allt från att "äh, det är dina öron", till att jag inte är en bra människa. Och hur någon kan värdera en människa efter utseende... ja, då vet jag inte hur man tänker, säger Oskar, och fortsätter:

– Sedan har jag hört via barnen att vissa föräldrar inte tycker om det. "Min mamma tycker du är jätteäcklig, det har hon sagt till mig". Och det är ju tråkigt för henne.

Vad säger familjen?

– Pappa är väl den som är mest accepterande även om båda accepterar. Men pappa kan även se varför jag gör det, medan mamma som är barnsjuksköterska är mer "det där är inte bra, det kan göra ont, gör inte så med kroppen". Men både familjen, mina syskon och min flickvän stöttar mig.

Och då måste jag ju fråga: Varför töjer du dina öron?

– Först så var det bara "fan vad coolt det är, jättehäftigt". Sedan så... jag har alltid varit fascinerad av olika folksagor och jag började kolla upp varför man töjer öron i Afrika, till exempel, vilket jag inspirerades av. Efter några år kände jag dock att det var snyggt med stora öron, och sedan gjorde man lite mer, och lite mer igen, och då tänkte jag att jag gör så långt jag kan.

Många har frågor

Tillsammans med andra driver Oskar en piercinggrupp på Facebook med över 16 000 medlemmar och Oskars bilder resulterar allt som oftast i långa, nyfikna kommentarstrådar, och frågorna är vanligtvis många.

På Instagram följer ytterligare ett par tusen personer Oskars öron.

"Galet! Jag har så många frågor! Hur sover man? Hur tar man på sig tajt tröja? Ramlar dom inte ut?" frågade en person nyligen.

"Går det öka????? Allt har väl en gräns??? Detta ser ju ut som ett rekord??" skrev en annan.

Och med 130 millimeter har alltså Oskar förmodligen världens största töjning utan ingrepp i öronen.

Men han nöjer sig inte med det.

– Den dagen mina öron är för stora eller stör min vardag kommer jag inte att töja mer. Men än så länge nuddar de inte mina axlar när jag går så det är väl kanske på 200 milmeter de kan bli i vägen. Så det är några år kvar.

Älskar att arbeta med människor

Utöver intresset för piercing ser Oskar en annan poäng i att fortsätta med att töja sina öron.

Att människor ska få se ut hur de vill.

– Jag håller inte med om att jag trotsar normen men jag förstår om andra säger att jag gör det. Jag själv vill väl mest visa att det är okej att se ut som man vill och samtidigt kunna jobba med det man gillar, och i mitt fall är det människor.