Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Barnen hittade 40 000 i skogen – får behålla dem

Rektorn Lenita Besterman och läraren Lotta Löwenthal Gerdin och deras elever får ta emot 40 000 kronor av polisen. Foto: Privat
Barnen får nu tillbaka drygt 40 000 kronor av polisen. OBS! Genrebild. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL

Förskolebarnen tjoade av lycka – de hade hittat en skatt i skogen.

– Jag tänkte: "Vad är det där för en skatt då?". För barn kan ju en skatt vara vad som helst, säger förskolläraren Lotta Löwenthal Gerdin.

Men allt var sant och nu får barnen behålla de drygt 40 000 kronorna.

Det är inte bara vid regnbågens slut som det ligger en skatt. Det gör det också högt upp i de värmländska skogarna, där Sverige möter Norge och där Lotta Löwenthal Gerdin arbetar som lärare, på Östra skolan i Sunne.

Det började en vanlig onsdag i september, när de 36 förskolebarnen hade sin vanliga utflykt till skogen intill skolan, som SVT Nyheter Värmland tidigare rapporterat.

– Några barn grillade, några bakade och några klättrade i träd. Sedan hörde vi rop från barn som var en bit från eldstaden, säger Lotta Löwenthal Gerdin.

Normalt sett är det vid regnbågens slut som man brukar hitta en skatt. Foto: CASEY CHRISTIE / AP THE BAKERSFIELD CALIFORNIAN

Barnens stora glädje

"Vi har hittat en skatt, vi har hittat en skatt".

Det var så barnen ropade, men Lotta Löwenthal Gerdin var skeptiskt. För en skatt finns väl inte i verkligheten?

– Då kom de springandes med en gammaldags glasburk, även om den nog var i nygjord tappning. "Vi har hittat pengar", sa de, berättar Lotta.

 

LÄS MER: Elsas stora fråga: Vem äger 21 par barnskor?

 

Men inte heller då trodde hon på dem – förrän hon fick burken och tittade närmare på innehållet.

– Det var riktiga pengar, alltså sedelbuntar med gummisnoddar runt. Jag såg direkt att det var väldigt mycket pengar. Barnen var väldigt uppspelta och sprang omkring, säger Lotta Löwenthal Gerdin.

Förskoleklassen kontaktade polisen som samma eftermiddag kom till skolan för att hämta skatten. Och där kunde berättelsen ha slutat – om det inte vore för det samtal som skolan fick strax före jul.

Eleverna hittade jättemycket pengar i skogen. Pengarna på bilden är inte från händelsen. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL

Polisen ger tillbaka pengarna

I andra sidan luren var det just polisen.

Som förklarade att barnen skulle få tillbaka de drygt 40 000 kronor man hittat.

– Vi har försökt utreda om pengarna kommer från ett eventuellt inbrott eller något, men det finns inget sådant vare sig i Sverige eller i Norge. Så där stod vi med pengarna och det finns ingen annan anspråkstagare förutom förskoleklassen. Det här är en solskenshistoria, säger Marie Eriksson, förundersökningsledare vid polisen i Torsby.

 

LÄS MER: Barbros oväntade vinterfynd på stranden

 

Under tisdagen kommer polisen till skolan för att lämna pengarna till Lotta Löwenthal Gerdin, rektorn Lenita Besterman och alla elever.

– Barnen får en fin erfarenhet av att ärlighet varar längst, säger Lenita Besterman i ett pressmeddelande.

De kommer sättas in i en fond som ska startas.

– Tanken är att klassen ska få ha de här pengarna och att vi ska göra saker med dem under en fyraårsperiod, ända tills de går ur trean, säger Lotta Löwenthal Gerdin.