Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Barnen fann varandra på sjukhus – firar nyår ihop

Isabelle, 7, och Alice, 4, tittar ofta på film ihop i sängen på Drottning Silvias barnsjukhus. ”Det är så fint att de funnit varandra”, säger Isabelles mamma Angelica Svahn. Nu ska deras familjer fira nyår ihop.Foto: Privat

Isabelle, 7, och Alice, 4, från Göteborg har funnit varandra på Drottning Silvias barnsjukhus där de genomgår var sin behandling för akut lymfatisk leukemi.

Nu ska de fira sitt drömnyår ihop – på äventyrsbadet The Reef i Danmark.

– Flickorna hoppar av glädje, säger Isabelles mamma.

I oktober 2018 insjuknade Isabelle Johnsson Svahn från Göteborg i akut lymfatisk leukemi. Hon fick påbörja en 2,5 år lång cytostatikabehandling på Drottning Silvias barnsjukhus. 

En dag i april i år när Isabelle hade börjat må lite bättre kom Alice Frisk Klerstrand, 4, in på sjukhuset med sin familj. 

– Sjukhuset var vardag för oss vid det laget. Isabelle var pigg och sprang runt och lekte medan Alice var så svag att hon satt i rullstol. Vi kände så väl igen oss i den här nya familjens sorg och situation. Alices pappa frågade mig om det någonsin skulle bli bättre? Vi tittade på vår Isabelle och sa att det blir det. Sedan bestämde vi oss för att hålla kontakten med föräldrarna, berättar Isabelles mamma Angelica Svahn.

LÄS ÄVEN:
Läkarnas plötsliga dödsdom • Magproblem var dödlig cancer 

Började planera för nyår 

Med tiden började Isabelle och Alice att lära känna varandra. De intensiva cytostatikabehandlingarna som båda genomgår ger svåra skelettsmärtor, illamående och ångest. 

Alice som är fyra år yngre och ligger några månader efter Isabelle i behandlingen har hittat en förebild i henne, berättar Alices mamma Miriam Klerstrand.

– Och vi har fått mycket stöd och råd av Isabelles föräldrar.

När båda flickorna är pigga och orkar, hänger de på varandras rum, berättar Miriam.

De pysslar, leker i korridorerna och tittar på filmer i sängen. Och: De gör upp planer för nyårsafton.

– Isabelle har länge velat åka till äventyrsbadet The Reef i Fredrikshamn i Danmark och har berättat om det för Alice. Därifrån kom idén att åka ihop, säger Angelica Svahn.

Men att åka utomlands med två leukemisjuka barn är ingen självklarhet. Och att få ihop ekonomin för två familjer under dessa förutsättningar är tufft. Tack vare en insamling på Facebook lyckades familjerna dock få ihop tillräckligt med pengar för att åka.

Alice som är några år yngre har funnit kraft i Isabelle, som ligger några månader före henne i den tuffa cancerbehandlingen.Foto: Privat

LÄS ÄVEN:
19-åringen trodde hon hade mens – var cancer 

”Är normalt för dem”

Med på resan, resan som blev möjlig genom organisationen ”Ellas hjältar”, följer Alices mamma Miriam, pappa Magnus och storebror Hampus, 13. Isabelles mamma Angelica, pappa Rickard, och bröderna Leon, 5 och Billy, 1.

– Flickorna hoppar av glädje nu när de fått veta att resan blir av, säger Isabelles mamma. 

På schemat står en nyårsbuffé, kvällsöppet äventyrsbad med pirattema och barndisco.

– Det är inte vanligt att få lov att lära känna någon som går igenom samma svåra behandlingar och vet precis hur det är. Båda barnen springer runt med sina kala huvuden och det är så fint att det kan få vara normalt för dem, säger Angelica Svahn.

– Det känns fantastiskt att göra detta nu när även familjerna lärt känna varann och vi är i bättre fas med behandlingarna. Men det är flickornas dagsform som får avgöra, mår de inte bra kan vi inte åka.

Alice, 4 och Isabelle, 7 har blivit vänner på Drottning Silvias barnsjukhus där båda behandlas för leukemi.Foto: Privat