Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Barndomskompisen hittade Heikki, 24, död

Heikki Bjørklund Paltto misstänks ha blivit mördad i sitt hem i Oslo i måndags.Foto: Privat
En 20-årig svensk man från Uppsala är nu internationellt efterlyst för rån och för mordet på Heikki Bjørklund Paltto.Foto: Henning Lillegård/Dagbladet
Polisen gick på söndagen ut och berättade att den efterlyste är en man från Sverige.Foto: Henning Lillegård/Dagbladet

Fotbollsälskaren Heikki Bjørklund Paltto beskrivs som en person som man alltid kunde lita på och som alltid ställde upp.

Några dagar före sin 25-årsdag hittades han död av sin barndomskamrat i hemmet i Oslo – misstänkt mördad.

– Vi har inte ord för detta. Det är så tragiskt som det kan bli, Jan Tore Bjerkrheim, tränare i Heikkis förening Mysens IF, till norska Dagbladet.

Polisen vädjar om hjälp att få tag i den misstänkte gärningsmannen, den 20-årige Makaveli Lindén från Uppsala.

Heikki Bjørklund Paltto växte, skriver Dagbladet, upp i den lilla staden Mysen i sydöstra Norge, inte alls långt ifrån gränsen till Värmland. Nu bodde han i Oslo där han arbetade som säljare och om bara några dagar skulle han fylla 25.

Men så blir det inte. Heikki Bjørklund Paltto jobbade som säljare, men i måndags kom han aldrig in till sin arbetsplats – och några timmar senare hittades han död.

Det var en av hans rumskamrater, som varit hans vän sedan barndomen, som fann honom vid tolv-tiden i deras kollektiv i stadsdelen Majorstuen i de centrala delarna av huvudstaden, skriver norska medier.

Släppt bilder på den misstänkte

Polisen misstänker att Heikki mördats av en man som också misstänks för ett knivrån i ett garage i närheten av kollektivet, där offret blev av med sin mobiltelefon och en lädermapp. 

Polisen har släppt bilder på den misstänkte, som enligt vittnesuppgifter talar svenska. 

Mannen, den 20-årige Makaveli Lindén från Uppsala, är internationellt efterlyst, något som den norska polisen gick ut med på en presskonferens på söndagen.

Den 20-årige mannen från Uppsala är internationellt efterlyst.Foto: Polisen

 

Samtidigt har det varit en tung vecka för många.

Dagbladet skriver att Heikki Bjørklund Paltto hade ett stort fotbollsintresse. Han slutade själv spela som junior, men har fortsatt varit aktiv inom lokala föreningen Mysen IF.

– Han var en ung med hela livet framför sig. En man som stod stadigt på jorden och blickade mot framtiden, berättar Mysen IF:s tidigare ordförande Even Elvenes för Dagbladet.

Invånare i Mysen beskriver Heikki som en person som kände alla, som man kunde lita på och som alltid ställde upp. A-lagets viktiga match i division sex skulle ha spelats i tisdags, men efter det inträffade blev den uppskjuten till torsdagen.

Hedras av fotbollslag

Innan avspark hölls en tyst minut för Heikki och kamraterna spelade med sorgeband. Under tisdagen hade han även hedrats med en minnesstund.

– Det är en fruktansvärd dag för fotbollen i Mysen och för hela kommunen. Vi har inte ord för detta. Det är så tragiskt som det kan bli, säger lagets tränare Jan Tore Bjerkrheim till Dagbladet.

Han har själv tränat Heikki Bjørklund Paltto, vars favoritlag var Liverpool.

– Jag tänker oerhört mycket på familjen, säger Jan Tore Bjerkrheim.

Precis som Ullern IL, ett Oslolag som Heikki Bjørklund Paltto också var engagerad i och där han hade mycket vänner, spelade Mysen IF med sorgeband.

Stödet har betytt mycket för familjen, säger deras advokat Peder Morset till VG.

– De är rörda över det, säger han.

Advokaten berömmer polisens arbete så här långt.

– De önskar att få svar på vad som har hänt och följer med i utvecklingen, säger Peder Morset till Dagbladet.