Skogomeanstalten på Hisingen i Göteborg har 134 platser för dömda brottslingar. GT kan avslöjar att sexbrottslingar på Skogomeanstalten i Göteborg får barnbilder skickade till sig, som de sedan trycker på mobilskal.
Skogomeanstalten på Hisingen i Göteborg har 134 platser för dömda brottslingar. GT kan avslöjar att sexbrottslingar på Skogomeanstalten i Göteborg får barnbilder skickade till sig, som de sedan trycker på mobilskal.

Barnbilder skickas till sexdömda i fängelset

Publicerad

GÖTEBORG. Att trycka gulliga bilder av sina barn på mobilskal har blivit en ny trend.

Men enligt GT:s uppgiftslämnare hanteras bilderna på barnen av sexbrottslingar på Skogomeanstalten i Göteborg.

För det är i fängelsets verkstad som mobilskalen tillverkas.

GT har bilddokument som visar att de flesta motiv föreställer barn.

Skogomeanstalten på Hisingen är landets enda fängelse som enbart tar emot män dömda för olika typer av sexbrott.

Här finns pedofiler och män som begått våldtäkter.

De friska och arbetsföra fångarna har arbetsplikt. Det innebär att de jobbar med olika uppgifter för en generell ersättning på elva kronor i timmen.

Ett av de arbeten som utförs är att överföra foton till mobiltelefonskal.

Samarbete med företag

Sedan i våras har Skogome samarbetat med företaget No1Case som tar emot kundernas olika bilder på internet och skickar beställningen vidare till Skogome där de intagna trycker dem på plastskalen, förpackar och skickar tillbaka dem.

Bilddokument av den här verksamheten på Skogome som GT har tillgång till visar att bilderna oftast föreställer små barn.

Men vad föräldrarna inte vet är att bilderna på barnen hanteras av sexualbrottslingar. Och kartorna med bilder som ska överföras till mobilskalen hänger helt öppet i verkstaden.

Källa: Bilderna når pedofiler

Och enligt GT:s uppgiftslämnare är det enbart internerna som arbetar med barnbilderna - och inte alls de kriminalvårdsanställda. GT:s källor har hört av sig till tidningen eftersom de upprörts av hanteringen. Enligt deras uppgifter ska även pedofiler arbeta med barnbilderna.

Företaget som har låter trycka mobilskalen på Skogome heter No1Case och drivs i sin tur av bolaget Innovation Factory AB, som ligger på Hisingen.

Lennart Pettersson är Skandinavienansvarig:

Vad säger du om att sexbrottslingar kommer i kontakt med bilder av små barn?

- Det finns ju många olika typer av motiv. På anstalten är man mycket restriktiv i sin hantering. När vi har motiv som är känsliga så går personalen in och kör.

Tycker du själv att detta är helt problemfritt?

Lennart Pettersson:

- På Skogome är man väl medveten om att de som jobbar med våra produkter inte har inte den typen av brottslighet som du tänker på i detta fall. Dessutom har de ju en massa regler kring det här som vad man får göra och inte göra. De har lagt ner mycket jobb på att styra vilka typer av intagna som gör vad.

Det verkar som om det är väldigt mycket barnmotiv.

- Ja, det stämmer. Det är säkert 20 procent som är barn.

Är det inte fler?

- Det varierar.

Hur många skal gör ni ?

- Ungefär 300 i månaden.

Jimmy Fredriksson
Jimmy Fredriksson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER