Slawomir Plaskiewicz, 41, döms till två år och sex månaders fängelse för grovt bedrägeri vid 16 tillfällen och försök till grovt bedrägeri i 29 fall. Foto: PolisenSlawomir Plaskiewicz, 41, döms till två år och sex månaders fängelse för grovt bedrägeri vid 16 tillfällen och försök till grovt bedrägeri i 29 fall. Foto: Polisen
Slawomir Plaskiewicz, 41, döms till två år och sex månaders fängelse för grovt bedrägeri vid 16 tillfällen och försök till grovt bedrägeri i 29 fall. Foto: Polisen
Andrzej Mitkevich, 49, döms till fängelse i tre år för grovt bedrägeri i 16 fall och försök till grovt bedrägeri i 34 fall. Foto: PolisenAndrzej Mitkevich, 49, döms till fängelse i tre år för grovt bedrägeri i 16 fall och försök till grovt bedrägeri i 34 fall. Foto: Polisen
Andrzej Mitkevich, 49, döms till fängelse i tre år för grovt bedrägeri i 16 fall och försök till grovt bedrägeri i 34 fall.  Foto: Polisen
Slawomir Plaskiewicz precis innan han grips för flera fall av bedrägerier. Foto: PolisenSlawomir Plaskiewicz precis innan han grips för flera fall av bedrägerier. Foto: Polisen
Slawomir Plaskiewicz precis innan han grips för flera fall av bedrägerier.  Foto: Polisen
Här bedriver polisen spaning mot en av gärningsmännen. Foto: PolisenHär bedriver polisen spaning mot en av gärningsmännen. Foto: Polisen
Här bedriver polisen spaning mot en av gärningsmännen.  Foto: Polisen
Arne Sandström, 88, gillrade en fälla för de fräcka bedragarna. Foto: PrivatArne Sandström, 88, gillrade en fälla för de fräcka bedragarna. Foto: Privat
Arne Sandström, 88, gillrade en fälla för de fräcka bedragarna. Foto: Privat
"Hej farfar, hur mår du?". Så inleder den misstänkta bedragaren sitt samtal."Hej farfar, hur mår du?". Så inleder den misstänkta bedragaren sitt samtal.
"Hej farfar, hur mår du?". Så inleder den misstänkta bedragaren sitt samtal.
I samtalet med Arne, som är en av många drabbade, uppmanade bedragaren Arne att gå till banken och ta ut 30 000 kronor. Foto: ANNA SVANBERGI samtalet med Arne, som är en av många drabbade, uppmanade bedragaren Arne att gå till banken och ta ut 30 000 kronor. Foto: ANNA SVANBERG
I samtalet med Arne, som är en av många drabbade, uppmanade bedragaren Arne att gå till banken och ta ut 30 000 kronor. Foto: ANNA SVANBERG
Människorna som utsattes för ligan var födda på 20- och 30-talet. Personen på bilden har ingenting med texten att göra. Foto: FREDRIK SANDBERG / TTMänniskorna som utsattes för ligan var födda på 20- och 30-talet. Personen på bilden har ingenting med texten att göra. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT
Människorna som utsattes för ligan var födda på 20- och 30-talet. Personen på bilden har ingenting med texten att göra. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Barnbarnsligan lurade äldre – i hela Sverige

Publicerad
Uppdaterad

De ringde upp äldre personer och låtsades vara deras barnbarn.

Andrzej Mitkevich och Slawomir Plaskiewicz lyckades lura till sig stora summor pengar av gamla i hela Sverige. 

Nu döms de för grovt bedrägeri till fängelse i tre år respektive två år och sex månader.

– Det är hänsynslöst att välja ut så gamla människor för att kunna lyckas med ett brott. Det är fult, säger åklagare Anna Lander.

De två männen utgav sig för att vara barnbarn till de äldre personer som de ringde upp och lyckades på så sätt komma över stora summor pengar.

De riktade in sig på att lura män och kvinnor födda på 1920- och 1930-talen. 

Under fredagen kom domen mot de två åtalade:

Andrzej Mitkevich, 49, döms till fängelse i tre år för grovt bedrägeri i 16 fall och försök till grovt bedrägeri i 34 fall. 

Slawomir Plaskiewicz, 41, döms till två år och sex månaders fängelse för grovt bedrägeri vid 16 tillfällen och försök till grovt bedrägeri i 29 fall.

– Jag är nöjd med domen och påföljderna är de förväntade. Brottet är väldigt förslaget. Det är hänsynslöst att på det här sättet rikta in sig på gamla människor runt 85- 90 år för att bättre lyckas med sitt uppsåt. Det är fult, säger åklagare Anna Lander.

Akut bilköp

När männen ringde upp de äldre personerna började samtalen  med småprat. Sedan förklarade bedragaren i telefonen att denne var i akut behov av pengar och ville låna av sin äldre "släkting".

– Äldre personer kanske hör dåligt och har svårare att identifiera vem det är. De har ofta en välvilja att hjälpa sina anhöriga och framför allt barnbarnen, menar Anna Lander.

Några av de drabbade i Västsverige som GT talat med tidigare berättade att den som ringde upp ville ha bidrag på 30 000 kronor till ett akut bilköp.

"Gamla och godtrogna"

– Vi är gamla och godtrogna, förklarade Marianne, 89, som råkade ut för barnbarnsligan.

Anna Lander säger att de drabbade berättade i stort sett exakt samma historier i rätten.

– Männen sa också till dem att inte säga något, att det skulle vara en hemlighet, att pengarna skulle gå till en överraskning till familjen, berättar hon.

De dömda använde sig av en telefon per dag och ett simkort för varje brott. Därefter bytte de kort.  Andrzej Mitkevich  satt i Göteborg och ringde och "upphämtaren",  Slawomir Plaskiewicz, utgick från Stockholm.

Kom över 400 000

Andrzej Mitkevich och  Slawomir Plaskiewicz ska ha lyckats lura de gamla i en tredjedel av fallen. Totalt har de kommit över cirka 400 000 kronor. Totalt har det handlat om ett 50-tal målsägande.

 

LÄS MER: Arne, 88, gillrade en fälla för barnbarnsligan

 

Polisen lyckades ringa in Andrzej Mitkevich och Slawomir Plaskiewicz genom telefonanalyser, telefontrafik och spaning. Det är polisens Cirka-grupp i Vårgårda, som utreder seriebrottslighet mot äldre, som arbetat med fallet.

Arne Sandström, 88, en av de äldre personer som blev uppringda av ligan fattade misstankar när han blev uppringd. Han spelade med bedragaren, åkte till banken och därefter till polisen. Samtidigt slog polisen till och grep en av de misstänkta på den tilltänkta mötesplatsen.

– Under samtalet förstod jag mer och mer att det var fel någonstans. Den  här jäkeln ska åka fast, det var min fulla övertygelse, berättade han för GT.

 

Läs GT i vår nyhetsapp. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER