Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Barn som begår mord i Sverige

“Kevinfallet” 1998. Två pojkar, 5 och 7 år gamla, tog livet av en fyraåring i Arvika. Foto: Stefan Hyttfors
Frölundamordet 2000. På en föräldrafri fest i Göteborg hugger en 14-åring en 16-årig kille med en kniv. Foto: Madeléne Bengtsson
Saxmordet 2001 I Södertälje mördar en 12-årig kille sin jämnårige kamrat med flera hugg med kniv på väg hem från skolan. Foto: Ulf Karlsson
“Ljungbyfallet” 2011. En fyraårig pojke försvinner från en lekplats i Ljungby och hittas senare strypt med ett hopprep. En tioåring erkänner. Foto: Lasse Svensson
Göingeskolan 2016. En 14-årig mobbad kille ska ha huggit ihjäl en 15-åring på Göingeskolan i skånska Broby. Foto: Tomas Leprince
Varbergsmordet 2015. Två 13-åringar tog sig in i en 65-årig mans villa utanför Varberg. Där mördas mannen och huset vandaliseras. Foto: Expressen / EXPRESSEN NIKLAS HENRIKCZON

Kevin-fallet

ARVIKA 16 augusti 1998: Fyraårige Kevin i Arvika misshandlas till döds av två andra lekkamrater, 5 och 7 år gamla. Fyraåringen ska ha dödats genom att en pinne trycktes mot hans hals vilket fick honom att kvävas. En lek som urartade, enligt polisen som utredde fallet under många månader.

Inledningsvis misstänktes pojken ha blivit utsatt för en vuxen sexualbrottsling, men det visade sig snart vara fyraåringens egna lekkamrater som tagit hans liv. Efter mordet ska de två pojkarna ha flyttat den livlösa kroppen till strandkanten intill en närliggande sjö.

 

Frölundamordet

FRÖLUNDA 5 maj 2000: På en föräldrafri lägenhetsfest på Tunnlandsgatan i Högsbo hugger en 14-årig pojke en kniv i halsen på en av festdeltagarna, en 16-åring. Alla på festen ska ha känt varandra sedan tidigare. Det gällde även offret och 14-åringen och det fanns inga uppgifter om att de hade varit ovänner.

Enligt medieuppgifter vid den tiden kan det ha rört sig om ett bråk om en flicka, eller eventuellt en lek som urartade, och som i kombination med mycket alkohol ledde till döden för 16-åringen.

 

Saxmordet

SÖDERTÄLJE: 30 maj 2001: En elvaårig pojke hittas gömd, död och med svåra stickskador, bakom en sandlåda inte långt från sitt hem i Hovsjö, Södertälje.

Misstankarna riktades tidigt mot barn i ungefär samma ålder som den döde och polisen kopplade in sina experter på barn för att lösa mordet.

Mordvapnet var en sax som satt kvar i den döde pojkens huvud då han påträffades.

En 12-årig god vän till pojken erkände senare att han låg bakom dådet. Pojkarna ska ha blivit osams på väg hem från skolan och mordet ska ha begåtts i vad som beskrivs som "en hastig överreaktion".

 

Ljungby-fallet

LJUNGBY 16 oktober 2011: En fyraårig pojke försvann från en lekplats i Ljungby. Efter ett intensivt letande, fem timmar efter försvinnandet, hittades pojken död i en skogsdunge inte långt från sitt hem, strypt med ett hopprep.

Redan morgonen efter att pojken hittats död fick polisen tips om en namngiven tioåring. En annan pojke hade berättat för sin mamma om tioåringen och mamman kontaktade polisen.

Ytterligare två dagar senare blev tioåringen formellt misstänkt för mordet. En tio-årig pojke erkände senare att han dödat pojken efter att de blivit osams. Tioåringen beskrevs som temperamentsfull och med problem.

 

Äldremordet i Varberg

VARBERG 9 juni 2015: En man i 65-årsåldern hittades död i sin villa utanför Varberg. Han var svårt tilltygad och även villan var vandaliserad. Bland annat hade en brandsläckare tömts i bostaden.

Snart inleddes jakten på två då 13-åriga pojkar som kort före dådet hade rymt från ett familjehem i närheten. Pojkarna greps senare i Göteborg och förhördes misstänkta för mord.

Pojkarna, som nu är 14 år gamla, har uppgett att de var ute efter den döde mannens bil för att ta sig längre från familjehemmet. Under slutet av mars månad ställs pojkarna inför rätta i Varbergs tingsrätt där åklagaren driver en så kallad bevistalan mot dem, där det ska utredas om de gjort sig skyldiga till mord. Enligt åklagaren har de utfört dådet tillsammans och i samförstånd. Pojkarna skyller på varandra men medger att de varit på platsen.

 

Broby-mordet

BROBY 11 januari 2016: En 14-årig mobbad pojke ska ha huggit ihjäl en ett år äldre kille på Göingeskolan i skånska Broby. Båda pojkarna gick på skolan då mordet inträffade.

Enligt polisens utredning var upprinnelsen till mordet vara att den mördade ska ha misshandlat 14-åringen, vilket också filmades och spreds i sociala medier. 14-åringen tog mycket illa vid sig och ska några månader senare huggit ihjäl 15-åringen. Han har erkänt och har omhändertagits enligt lagen om vård av unga och placerats på ett särskilt ungdomshem.