Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Barn köper sig plats i Gothia

Foto: Tommy Holl
GÖTEBORG. Gothia Cup-spelare försvinner varje sommar spårlöst. I dag kan GT avslöja att ungdomar köper platser i fotbollslag för att försvinna spårlöst när de kommer till Göteborg.
- De hoppas väl få ett bättre liv här, säger polisinspektör Nils Lundqvist.
Polisen misstänker att ungdomar köper sig platser i fotbollslag som skall resa till Gothia Cup. Allt för att lämna laget och försvinna spårlöst när de väl landar i Sverige.

Vill ha bättre liv

En utredning som gjorts vid Rogaland Politidistrikt i norska Stavanger tyder på detta sker i samband med att främst afrikanska lag kommer till fotbollscuper i Norden.
- Den visar på att personer köper sig en plats i spelartrupper för att komma hit. De hoppas väl få ett bättre liv här, men det är inte alltid det blir så, säger Nils Lundqvist, polisinspektör på Kriminalenheten.
Misstankarna dök upp i Göteborg förra sommaren i samtidigt som tre marockanska deltagare försvann efter Gothia Cup.
2008 försvann en nigeriansk och två kenyanska deltagare samt en tränare. De senare är fortfarande spårlöst försvunna, och kan vara ungdomar som köpt sig i platser i fotbollslag.

I prostitution

Två försvunna flickor från Tanzania har senare anträffats som prostituerade i Göteborg.
- Lite likande turer kan det handla om i de här fallen. Det är svårt att säga eftersom vi i de flesta fall aldrig får veta hur det går för de som avviker, säger Nils Lundqvist.
I går stoppades ett lag från Kongo-Kinshasa från spel i Gothia Cup på grund av för stor avhoppsrisk.
Svenska ambassaden i Kongo-Kinshasa hade dock "inga aktiva misstankar" om att någon i det stoppade laget hade betalat för sin plats i spelartruppen.
Dennis Andersson, generalsekreterare på Gothia Cup, säger sig aldrig ha hört talas om att någon skulle ha köpt en plats i ett lag.

Noggranna kontroller

Han säger att det för de flesta afrikanska lag görs noggranna visumutredningar på svenska ambassader i samband med att de ska hit - som i fallet med det stoppade kongolesiska laget.
- Jag vill inte tro att det sker att det köps platser. Det sker väldigt noggranna kontroller innan någon kommer till Gothia Cup, säger han.