Barn kastade sten mot äldre – ska be om ursäkt

Lars-Ove Blomryd, ordförande för PRO Trollhättan Södra.
Foto: PRO Trollhättan Södra
PRO:s lokal i Kronogården, Trollhättan.
Foto: Samuel Stålros/Sveriges radio / Samuel Stålros/Sveriges radio

PRO-medlemmarna lämnade sin vanliga bingokväll i Trollhättan.

Utanför fanns ett gäng barn som skrek fula ord och enligt uppgift också kastade sten mot de äldre.

Delar fångades på film som spreds som en löpeld på Facebook.

– En äldre kvinna med rullator fick de leda in igen för att hon blev så rädd, säger Lars-Ove Blomryd, ordförande för PRO Trollhättan Södra. 

Händelsen är nu polisanmäld – och barnen ska be om ursäkt. 

Filmen lades upp på Facebook på torsdagskvällen och hade vid lunchtid på fredagen delats nära 10 000 gånger. 

På filmen syns barn som pekar finger och hörs skrika ”hora” vid flera tillfällen.

Filmen togs senare bort.

De som attackerades var medlemmar ur PRO Trollhättan Södra som hade spelat klart sin sedvanliga torsdagsbingo i Kronogården och skulle hem, vilket bland annat P4 Väst tidigare rapporterat om. 

Lars-Ove Blomryd är ordförande i föreningen, han hade hunnit lämna säger han men har själv sett filmen och pratat med flera av medlemmarna.

– Bingon var avslutad och klockan var 17.15 ungefär och när de kommer ut ur bingolokalen så är det ungar där ute som gapar, skriker och kastar sten eller grus, säger han och fortsätter:

– Det är mest tanter som kommer ut då, de är mellan 70 och 90 år. 

Äldre kvinna fick ledas in igen

Lars-Ove Blomryd har varit i kontakt med flera som var med under bingot och det som hände efteråt. 

– Jag har inte pratat med de äldsta, men de som har bingot och är där först och lämnar sist. De fick leda in en tant med rullator igen för hon blev så rädd, säger han.

Vivian Komstadius är kommunikationschef på Trollhättans stad. Hon säger att de tagit del av filmen som nu cirkulerar på Facebook och har börjat agera.

– Om det handlar om barn eller ungdomar som vi hyser oro för eller har ett beteende som inte är okej så är det socialtjänsten som ska agera. Deras uppgift i första hand nu är att identifiera vilka det är och sedan kalla dem och deras vårdnadshavare till ett möte. Sedan får de vidta de åtgärder som behövs. 

Har det här arbetet dragits i gång?

– Ja, det är i full gång sedan i morse. Vi har också kontakt med PRO för att stämma av med dem hur de upplevde situationen.  

Fått sätta in 23 nya rutor – bara i år

Hon säger att det så sent som i somras hölls ett möte mellan PRO och kommunen om den upplevda otryggheten vid lokalerna.

– Då lades det fram förslag på åtgärder, säger Vivian Komstadius. 

Lars-Ove Blomryd säger att det varit problem vid lokalerna under en längre tid, under de senaste fem åren har lokalerna varit utsatta för omfattande skadegörelse.

– Bara i år har vi fått sätta in 23 nya glasrutor. Det har blivit ett tillhåll utanför, vi hade bänkar tidigare som var fastkedjade men de klipptes bort och så grillade de på en av dem så det började brinna och kommunen fick ta bort bänkarna. Som man ser på filmen så sitter en av gaphalsarna på ett staket där, det är också ett tillhåll nu. Det finns ett tak där så de sitter där även om det regnar, säger han. 

Polisens presstalesman Christer Fuxborg.
Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

En polisanmälan är upprättad, uppger polisens presstalesman Christer Fuxborg. 

– Vi har börjat nysta i det och jobbar med informationsinhämtning. Vi hör vittnen och kollar övervakningskameror. Personer kommer säkert att hämtas in till förhör, säger Fuxborg, som ser allvarligt på det inträffade. 

– Jag vet inte om man ska skratta eller gråta. Varför gör man så här och hur tänker man? Man blir ledsen och frustrerad. 

På lördagseftermiddagen berättade Nadja Söderqvist, 19, som var den som laddade upp filmen, för GP att hon fått kontakt med en av föräldrarna till de inblandade barnen. 

Och barnen ska vara på plats även vid nästa bingokväll, men då med en helt annan agenda. 

 – Vi har kommit överens om att de ska komma och be om ursäkt på torsdag. Det tycker jag känns väldigt bra och det tycker säkert många andra som var med också, säger hon till GP.