Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Barn kan ha startat branden – kan skuldsättas för livet

Larmet om eldsvådan vid ett villaområde i centrala Göteborg kom in vid 18.30 i söndags.
Räddningstjänsten ryckte ut med omkring 60 man, men idrottshallen gick inte att rädda. Foto: Niklas Göransson

Två pojkar i tolvårsåldern har berättat för polisen att de kan ha startat branden som under söndagen totalförstörde Slottsskogshallen.

De ekonomiska konsekvenserna för barnen riskerar att bli enorma.

– Att gå ut i livet med tiotals miljoner i skulder kan få vem som helst att bryta ihop, säger Jan Ahlström, som försvarade en av de ungdomar som 2009 dömdes för att ha orsakat branden som ödelade Torslandaskolan. 

Larmet kom in vid 18.30-tiden på söndagen: Slottsskogshallen står i lågor.

Räddningstjänsten ryckte ut med omkring 60 man, men det stod snabbt klart att hallen inte skulle gå att rädda. Insatsen inriktades i stället på att förhindra att elden spred sig till omkringliggande byggnader – både idrottsanläggningar och bostäder.

Man lyckades med uppdraget, men Slottsskogshallen totalförstördes. På måndagen fanns bara en rykande askhög kvar där hallen brukade stå.

Ingen person kom till skada, men stora materiella värden har gått upp i rök.

– Jag har ingen exakt siffra än, men min bedömning är att det handlar om drygt 50 miljoner kronor, sa Jahja Zeqiraj, styrelseordförande i Göteborgs Friidrottsförbund, under måndagen.

Släckningsarbetet pågick långt in på måndagen. Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN
Av Slottsskogshallen återstår bara aska. Foto: Lovisa Waldeck

Göteborg stads försäkringsbolag, Göta Lejon, uppger senare att bygganden har ett försäkrat värde av 24 miljoner. Till det kommer lösöre inne i byggnaden – också värderat till miljonbelopp men inte försäkrat av staden.

Redan under söndagskvällen figurerade uppgifter om att två pojkar i tolvårsåldern ska ha eldat i anslutning till byggnaden, och under måndagsförmiddagen rapporterade GP att barnen medgett att de kan ha orsakat branden.

Uppgifterna bekräftades senare av polisen. Pojkarna är än så länge inte medgivna misstankar om något brott, rapporterar GP.

– Fokus nu är att socialtjänsten upprättar det krisstöd som de behöver. Det är prio ett. Regelrätta polisförhör är inte aktuellt just nu, säger polisens förundersökningsledare Anna Jansson till tidningen.

Enligt GP är medgivandet inte detsamma som ett erkännande av brott utan det kan handla om en olyckshändelse.

Kammaråklagare Thomas Willén har öppnat en så kallad LUL 31-utredning, en utredning enligt lagen med särskilda bestämmelser om unga lagöverträdare, enligt SVT Nyheter Väst.

– När en person under 15 år är misstänkt för ett grovt och allvarligt brott, så görs alltid en sådan utredning, säger Willén till SVT Nyheter Väst.

Kan få miljonskulder

Förundersökningen är i sin linda, men i ett senare skede kan branden visa sig mycket kostsam för pojkarna och deras familjer. Göta Lejons policy har tidigare varit att kräva skadestånd av de som fällts i domstol i liknande ärenden.

Ett exempel är eldsvådan som ödelade Torslandaskolan i november 2009, och där tre unga män i 18-årsåldern dömdes för att ha orsakat branden.

De hade varit på fest och var berusade när de på hemväg bestämde sig för att ”spränga något”. Det blev vaktmästarbilen som stod utanför Torslandaskolan som brinnande rullade in i skolbyggnaden som brann ned till grunden.

Advokat Jan Ahlström försvarade en av ungdomarna och minns chocken när Göta Lejon presenterade sitt skadeståndanspråk: Drygt hundra miljoner kronor.

– Min klient blev fullständigt apatisk. Att gå ut i livet med tiotals miljoner i skulder kan få vem som helst att bryta ihop, säger han.

– Det var ingen tvekan om att de var ansvariga för branden, min klient erkände också den delen. Domen i ansvarsdelen var bra, men skadeståndsdelen var förfärlig.

Jan Ahlström vid tiden för rättegången kring Torslandabranden. Foto: JAN WIRIDEN / GT/EXPRESSEN

”Måste få en chans”

Ahlström lämnade ärendet vidare till en annan advokat när fallet togs upp i domstol. En jämkningsprocess vidtog och skadeståndet skrevs ner till 14 miljoner – en summa som täcktes av föräldrarnas ansvarsförsäkring.

– Jag är ingen expert, men sådant kan skilja sig från försäkringsbolag till försäkringsbolag, från försäkring till försäkring, säger Jan Ahlström.

Huruvida pojkarna som kan ha orsakat branden i Slottsskogshallen kommer att avkrävas något skadestånd är för tidigt att uttala sig om. Det säger Cecilia Jansson, chef för Göta Lejons skadereglering.

– Vi måste invänta polisutredningen. De får komma fram till vad som har hänt, om det är uppsåtligt eller inte. 

Om jämförelsen med Torslandabranden säger hon:

– De personerna var äldre, myndiga, och det var också en brottsmålsprocess, där skadeståndsanspråken blev tydliga. Här blir det en annan typ av process.

Cecilia Jansson, chef för Göta Lejons skadereglering. Foto: Göta Lejon / Göta Lejon

Skulle ett skadeståndsanspråk läggas fram, hoppas advokat Ahlström att man tar hänsyn till pojkarnas låga ålder. 

– Jag vet ju inte vad som har hänt, men jag skulle önska att man får klarlagt ansvarsdelen – det är bra för alla inblandade. När det gäller ett eventuellt skadestånd tycker jag att de här pojkarna ska få en ny chans. Hur dum man än är som tolvåring, måste man få en chans i livet. De ska inte behöva bära med sig enorma skulder i ryggsäcken.

STORBRÄNDER MED MILJONNOTOR

Torslandaskolan 2009

Natten till den 14 november i 2009 krossade tre berusade män, 18-20 år, rutorna till en bil som stod parkerad några meter från Torslandaskolan. Därefter tände någon av dem eld på bilen. På väg därifrån hör det smällde, bilen hoppade till och rullade tills den står en halvmeter från skolan. Elden spred sig då till skolans fasad och hela skolan brann till grunden.

I november 2010 dömdes de tre unga männen till skyddstillsyn för grov skadegörelse. Göteborgs kommun hade ett skadeståndskrav på drygt 100 miljoner kronor, men när den särskilda processen för skadestånd avslutades i april 2013 så så stod det klart att de tre männens nota landade på nästan 14 miljoner kronor.

 

Götetorpsskolan 2016

Nyårsafton mot 2016 utbröt en omfattande brand i Götetorpsskolan i värmländska Hammarö. Branden totalförstörde skolans lågstadiedel och orsakade skador för omkring 14 miljoner kronor.

Tre ungdomar åtalades för grov allmänfarlig vårdslöshet, men friades i såväl tingsrätt som hovrätt.

Eldning under eldningsförbud kan ge böter. Om brand uppstår handlar det om allmänfarlig vårdslöshet vilket kan ge från 6 månaders fängelse och dagsböter.