Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Barken Viking lättar ankar – för första gången på 70 år

Lisbeth Stensson, 60, är ett bevis på att det aldrig är för sent att sadla om i karriären. Vid 58 års ålder blev hon kockmatros och jobbar i dag på lastfartyget M/S Sofia.
Barken Viking är det största segelfartyg som byggts i Norden,
Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN

Natten mot söndag väntas Barken Viking lätta ankar och stäva ut till havs – för första gången på 70 år. Det skriver Göteborgs stad på sin hemsida.

Det fyrmastiga skolskeppet Barken Viking är det största segelfartyg som byggts i Norden. Viking mäter 108 meter, inräknat klyvarbom.

Hon gick av stapeln 1907 och under sina många år till havs seglade hon bland annat till Australien, Sydafrika och Storbritannien. 1951 köptes Barken Viking av Göteborg stad och fick en fast placering vid Lilla Bommen, där hon fungerade som sjömansskola under många år.

Sedan 1998 äger det kommunala fastighetsbolaget Higab det mäktiga segelfartyget, och på senare tid har det använts som restaurang och hotell.

Viking ska bogseras till ett varv i Falkenberg,
Foto: PER WISSING

Tillbaka i mars

Under de senaste två åren har Barken Viking genomgått en välbehövlig ansiktslyftning, och för att kunna genomföra de arbeten som väntar härnäst kommer den 115 år gamla skönheten – för första gången på 70 år – åter att ge sig ut på havet. Om än i bogserlina.

– Barken Viking kommer att bogseras till Falkvarv då de har en tillräckligt stor docka som klarar fartygets proportioner, säger Siman Jasim, underhållschef på Higab, till Vårt Göteborg.

På varvet kommer segelfartyget bland annat att utrustas med ny teknik och få skrov, botten och rigg målade.

Avfärden från Göteborg är planerad till strax efter midnatt, natten till söndag 24 januari. I början av mars ska Viking åter vara tillbaka på sin ordinarie kajplats vid Lilla Bommen, skriver Vårt Göteborg.

SE OCKSÅ: