Bårhuset fullt – då ska en container användas

Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi, svarade på frågor om corona.
Kungälvs sjukhus.
Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN
Foto: HENRIK JANSSON
Jacob Wulfsberg.
Foto: PRESSBILD

Kungälvs sjukhus bårhus blev fullt under jul- och nyårshelgen.

Sjukhuset lät inreda en kylcontainer som nu kan användas om platserna inte skulle räcka till.

– Den står kvar om man skulle hamna i samma läge, säger Jacob Wulfsberg, chefläkare på Kungälvs sjukhus.

Den andra coronavågen blev värre än den första i Västra Götaland sett till antalet inlagda på sjukhus. Jul- och nyårshelgen har varit tuff med över 500 inlagda patienter på sjukhusen runtom i regionen.

Vid sjukhusen i väster, som Kungälvs sjukhus tillhör, har läget varit mycket ansträngt. Så ansträngt att man kände sig tvungna att ta in en kylcontainer i det fall bårhuset inte skulle räcka till.

– Det var en problematik under jul- och nyårshelgen på grund av att det är färre begravningar under den perioden och då blir det allt fullare i bårhusen. Men efter trettonhelgen har det lugnat ned sig, säger Jacob Wulfsberg, chefläkare på Kungälvs sjukhus och tillägger att ”det var fullt”.

Har inte kommit till användning

Kungälvs sjukhus har 33 platser på bårhuset.

– Man anskaffade en kylcontainer som är inredd som ett bårhus med plats för åtta till elva bårar för att använda om det skulle bli helt fullt. Men den har än så länge inte kommit till användning, säger Jacob Wulfsberg och fortsätter:

– Den finns där men har inte behövt användas. Men för att inte hamna i en situation där vi inte hade möjlighet att förvara de avlidna så gjorde vi detta.

 Finns det en farhåga om att det kan bli fullt igen?

– Hur många som avlider och kapaciteten gällande begravningar varierar hela tiden. Vi ska alltid se till att det finns plats. När vi såg att det kunde bli så fullt att det inte skulle finnas platser så ordnade vi lösningen med kylcontainern, säger Jacob Wulfsberg.

Vaccinforskaren: ”Med största sannolikhet” kan man leva som vanligt när man är vaccinerad.