Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Barbros son Jacob dog på olycksdrabbade sträckan

Barbro Boomsma kritiserade säkerheten på sträckan redan för 15 år sedan.

En kvinna i 20-årsåldern omkom under onsdagen efter att ha blivit påkörd av ett tåg vid en järnvägsövergång i Sunne. 

En liten bit bort från olycksplatsen på samma tågsträcka miste Barbro Boomsma sin son Jacob för 15 år sedan.

Kritik har riktats mot att sträckans obevakade järnvägsövergångar brister i säkerhet – något som Barbro pekade på redan för 15 år sedan.

– Det är så fruktansvärt att det händer igen. Vi kan ju ana hur den familjens liv stannade nu, precis som vårat liv i den form vi kände det innan stannade då, säger hon.

2006 omkom Barbros 16-årige son Jacob vid en järnvägsövergång i Sunne när han var på väg hem från skolan.

I onsdags fick ännu en ung person sätta livet till på samma sträcka och Barbro lyfter fram att säkerheten behöver bli bättre vid sträckans övergångar, som främst korsas av skolungdomar.

– Bilvägarna har ju bommar, ljud och ljus, men en övergång som görs primärt för skolungdomar har inget av detta. Vi sa att ni måste ju ha ljud och ljus åtminstone, och det är 15 år sedan.

Barbro fortsätter:

– Det är så fruktansvärt att det händer igen. Vi kan ju ana hur den familjens liv stannade nu, precis som vårat liv i den form vi kände det innan stannade då.

Livslång sorg

Beskedet att ännu en tragisk olycka inträffat på sträckan mötte Barbro med sorg. Hon känner med den drabbade familjen och beskriver att förlusten av ett barn inte kan jämföras med någon annan förlust.

– Ju yngre personen är, desto mer ökar sorgen på ett konstigt sätt. Varje steg blir en ny sorg av det som inte blev. När alla andra tar studenten, tänker man att Jacob inte fick ta studenten. När alla andra träffar sin kärlek eller får barn, blir det som en förlust av det. Sörjer man en äldre person så har man ju haft allt det där och så har man saknaden av personen, men sorgen ökar inte på samma sätt.

I år skulle Jacob ha fyllt 32, men för Barbro är det som att hon alltid kommer att ha en 16-årig son, berättar hon.

– Fastän jag börjar bli äldre så har jag en 16-åring. Han blir ju aldrig äldre än så. Våra tjejer är 35, 37 och våra vänners barn är uppe i den åldern också, men det är som att vi fortfarande har en tonåring.

Tankarna kring hur Jacobs liv skulle ha sett ut om han hade fått leva är ofta närvarande, berättar Barbro.

– Jag tänker på vad han hade gjort nu och så tänker jag på allt det där han inte kommer att få göra. Han brann för så många saker och jag skulle så gärna ha velat se vad han skulle göra med allt det.

Utreds av Trafikverket

Nu hoppas Barbro att ansvariga tar lärdom av det som har hänt och att säkerheten ses över ordentligt.

– Någon borde ha tänkt att här dog ju en person och ställt sig frågan: hur är det här byggt? Hur ska vi bygga i framtiden? Man gjorde ju en dålig övergång och sen bygger man en till alldeles bredvid som är lika dålig, om inte ännu sämre. Varför lärde man sig inte något från den första olyckan?, säger hon.

Efter onsdagens olycka har Trafikverket inlett en utredning, vilket NWT tidigare har skrivit om.

Över sträckan Kil–Sunne och Sunne–Torsby pågår redan ombyggnationer i olika etapper och vid nästa etapp kommer arbetet till den här korsningen, säger Bengt Rydhed, ställföreträdande regional direktör på Trafikverket till tidningen.

– På sikt kommer det att hända något, när vet jag inte. Men det är viktigt att säga att den olycksutredning som vi har startat redan i går (onsdag, reds anm), vi har två utredningsledare, kan ta tre månader. Det kan ju finnas något som de hittar som gör att vi väldigt snabbt ska göra något, säger Bengt Rydhed.

SE MER:

Ur arkivet: Josef, 17, omkom i tågolycka • Trafikverket: Hörlurar bakom olyckan