Barbro Olofsson är en av de personer som fryser in sin egen lägenhet. Foto: Henrik JanssonBarbro Olofsson är en av de personer som fryser in sin egen lägenhet. Foto: Henrik Jansson
Barbro Olofsson är en av de personer som fryser in sin egen lägenhet. Foto: Henrik Jansson
"13 grader. Herregud. Det är inte konstigt att jag fryser", säger Barbro Olofsson när han upptäcker gradantalet i sitt hem. Foto: Henrik Jansson"13 grader. Herregud. Det är inte konstigt att jag fryser", säger Barbro Olofsson när han upptäcker gradantalet i sitt hem. Foto: Henrik Jansson
"13 grader. Herregud. Det är inte konstigt att jag fryser", säger Barbro Olofsson när han upptäcker gradantalet i sitt hem. Foto: Henrik Jansson
Sedan i måndags har temperaturen skiftat mellan 13-15 grader i lägenhetshuset. Foto: Henrik JanssonSedan i måndags har temperaturen skiftat mellan 13-15 grader i lägenhetshuset. Foto: Henrik Jansson
Sedan i måndags har temperaturen skiftat mellan 13-15 grader i lägenhetshuset. Foto: Henrik Jansson
Branden i lägenhetshuset i slutet av 2015. Foto: Anders YlanderBranden i lägenhetshuset i slutet av 2015. Foto: Anders Ylander
Branden i lägenhetshuset i slutet av 2015. Foto: Anders Ylander
Branden i lägenhetshuset uppmärksammades av många.Branden i lägenhetshuset uppmärksammades av många.
Branden i lägenhetshuset uppmärksammades av många.
Arne Janson, förvaltare på Göteborgs stads lokalförvaltning.Arne Janson, förvaltare på Göteborgs stads lokalförvaltning.
Arne Janson, förvaltare på Göteborgs stads lokalförvaltning.

Barbro har 14 grader varmt i sin lägenhet

Publicerad

Det är inte bara kallt ute. Inne hos Barbro Olofsson och Esko Oksanen visar termometern bara 14 grader.

Det var efter en stor brand på Hisingen i Göteborg som de båda evakuerades och sedan nyinflytten är det alltså iskallt i deras hem.

– Det är inte konstigt att jag fryser, säger Barbro Olofsson.

I november förra året utbröt en brand i ett lägenhetshus på Hisingen. Många äldre är boende i huset och Barbro Olofsson, 78, var en av de som tvingades evakueras till ett tillfälligt boende i Göteborg fram till i måndags - då de fick flytta in i sina hem igen. Men något varmt och skönt boende väntade inte.

– Det var underbart att komma hem, men väldigt kallt. Jag hoppas de sätter på värmen, det ska inte vara så här kallt, säger en frusen Barbro Olofsson.

I hennes lägenhet visar termometern 13 grader, en smärre chock.

– 13 grader. Herregud. Det är inte konstigt att jag fryser, konstaterar Barbro Olofsson och skakar lite lätt på huvudet.

Hon själv trodde att det inte riktigt var så kallt och efter en stund stiger gradantalet till 15.

Det är kallt – även om hon sitter väl påklädd med kofta och en filt nära till hands. En kopp te ångar på bordet framför henne.

Vad som har skett med värmen är en gåta.

Esko Oksanen, 70, på andra sidan korridoren, sitter invirad i tjocktröja och med vantar på när GT knackar på dörren. Här är graderna desto lägre. Dottern Maria Oksanen är på besök - även hon ordentligt klädd i ytterkläder trots att hon befinner sig inomhus.

Ännu lägre grader

Här visade temperaturen 13,9 grader vid inflytten i måndags. Maria Oksanen är förbannad över att de får flytta tillbaka hem när det är så pass kallt i lägenheterna, då många är äldre och har sjukdomar som gör att det inte är hälsosamt. Hon säger att den lagliga gränsen borde gå vid i alla fall 18 grader.

Många av grannarna har behövt ta in på sjukhus, men om det beror på kylan är oklart. Och trots att Esko, enligt dottern, är varmblodad så fryser han. Esko berättar att händerna måste vara under täcket för att han ska kunna somna på kvällarna.

– Det här är min far det gäller och med tanke på alla hans sjukdomar är det här inte alls gynnsamt för honom. Han kan inte vara i sådana här omständigheter, det kommer tära väldigt mycket på hans hälsa.

Arne Janson, förvaltare på Göteborgs stads lokalförvaltning berättar att de tidigare i veckan har fått in flera felanmälningar om att det är för kallt - men att de under torsdagskvällen ska ha åtgärdat problemet.

– Naturligtvis skickade vi ut drifttekniker och har luftat elementen så de ska rätta till sig. Det fanns inga tekniska indikationer på att det här problemet skulle uppstå. På något sätt har det kommit in luft i systemet, vilket det inte ska vara, säger han.

De som arbetat med lägenheterna har heller inte kunnat genomskåda att det skulle uppstå. Att termometern varit nere på så mycket som 13,9 grader är för Arne Janson helt oacceptabelt.

– Det ska ju vara runt 20 grader i alla fall, beroende på hur man mäter. Jag har pratat med en av de hyresgäster som felanmält kylan och i dag var han nöjd, säger Arne Janson under fredagen.

Josefine Olausson
Josefine Olausson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER