Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Barbro blev modell
– 94 år gammal

Barbro Edéus, 94: "Bara för att man är gammal är man inte ful".Foto: Victor Falk/Humana Ekhaga
Initiativtagaren Jessica Atterlöf på äldreboendet Ekhaga och fotografen Victor Falk.Foto: Lena Tellefsen/Kulturhuset Fyren
Sven Larsson, 88: "Vi har fått chansen både jag och frugan på ett äldreboende. Jag kan inte tänka mig något bättre".Foto: Victor Falk/Humana Ekhaga

Här blir Barbro Edéus och Sven Larsson fotomodeller.

94 och 88 år gamla.

– Bara för att man är gammal är man inte ful, säger Barbro Edéus.

När Barbro Edéus fick frågan om hon ville vara en del av konstprojektet sa hon genast ja. Barbro och 26 andra som bor på äldreboendet Ekhaga utanför Onsala plåtades av fotografen Victor Falk och porträtten sitter nu uppe på kulturhuset Fyren i Kungsbacka, som P4 Halland tidigare rapporterat.

Temat är "Det vackra åldrandet". Den yngsta modellen är 77 år, den äldsta 102.

– Jag blev tillfrågad och då tycker jag att man ställer upp. Det var en väldigt duktig fotograf som tog fram lite trevliga drag, säger Barbro Edéus.

Ger kärlekstips

Också Sven Larsson, 88, ville bli fotograferad, precis som hustrun Siv. Båda två bor på Ekhaga.

– De har tagit kort på min fru också. Vi bor var för sig, men träffas varje dag. Vi har varit gifta i 65 år och hamnade här, säger Sven Larsson.

Hur håller man kärleken vid liv så länge?

– Man får inte vara enveten, utan måste vara anpassningsbar. Sedan är det klart att det blir lite krångel någon gång, för man kan inte alltid tänka lika.

Hur tänker du kring vackert åldrande?

– Vi har fått chansen både jag och frugan på ett äldreboende. Jag kan inte tänka mig något bättre. Man får vården man behöver, sedan kan man inte få allt här i livet. Men det gäller att ha rätt inställning själv.

Roar sig med Ipaden

Sven Larsson säger att han är lite stolt över porträttet.

– Det är skoj för barnen och barnbarnen som går och tittar. Det tycker att det är roligt att gå och se den gamle gubben ordentligt, säger Sven, som dock inte tror på en fortsatt modellkarriär.

Det gör inte heller Barbro Edéus. Hon har så mycket annat att lägga sin kraft och energi på, förklarar hon.

– Terapidamerna här är duktiga på att sysselsätta oss med föredrag och andra roligheter. Och så har jag en Ipad, där kan man roa sig väldigt mycket. Antingen tittar man på färska program, eller på gamla program. Eller så skriver jag till mina barn, säger Barbro Edéus.