Barbro, 81, har en tornfalk som granne

Det är över en månad sen som en tornfalk flyttade in intill Barbro Rydholms lägenhet i Varberg.
Foto: Privat

Avföring och spybollar blev vardagsmat utanför Barbro Rydholms, 81, fönster i Varberg.

Den skyldige visade sig vara en tornfalk som flyttat in på ventilskyddet.

– Den är fridlyst så det går inte att göra något åt det, säger Barbro.

För en dryg månad sedan uppmärksammade några grannar Barbro Rydholm, 81, i Varberg på ett oväntat inslag i vardagen.

Det var en fågel som flyttat in på ett ventilskydd ovanför Barbros lägenhet - och därifrån gett ifrån sig mängder av avföring och spybollar, vilket Hallands Nyheter skrivit om tidigare.

– Jag tycker det var snyggt gjort att lyckas landa där. Hon har inte mycket plats, men hon har varit väldigt bra där, säger Barbro Rydholm.

Jämförde i fågelbok

Hon tror att hon varit granne med fågeln i två månader.  Ganska snart kollade hon upp den och försökte jämföra med andra fåglar i en fågelbok. Tidigt började hon misstänka att det rörde sig om en tornfalkshona.

För att dubbelkolla hörde hon av sig till en fågelskådare på Getterön.

– Och de sa direkt att det var en hona av tornfalk. Den är fridlyst så det är inte mycket jag kan göra åt den, säger Barbro Rydholm.

Och det vill hon kanske inte heller. För även om Barbro får städa bort avföring och spybollar några gånger i månaden har tornfalken blivit ganska omtyckt.

– Den är kanske inget speciellt sällskap, haha. Men jag tittar till henne varje kväll innan jag går och lägger mig. Då sitter falken där, alldeles stilla, säger hon.

Kanske dags att flytta

Snart startar häckningssäsongen för tornfalkar. Då kanske det är dags för Barbro Rydholms nya granne att flytta vidare och hitta en make.

– Ja, kanske bygger hon bo med någon och lägger ägg och så. Men nu har hon varit här så länge så flyttar hon så klarar jag mig utan henne, säger Barbro Rydholm.