Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Barbro, 70, fick amputera – när läkarna inte lyssnade

Barbro Månsson led av svår värk i fötterna i flera år. Till slut kunde hon knappt gå – men läkarna på vårdcentralen tog henne inte på allvar.Foto: Micael Carlsson
När Barbro Månsson till slut fick blev undersökt av specialister var det för sent att göra något.Foto: Micael Carlsson
Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, ger Barbro Månsson rätt och kritiserar vårdcentralen för att de inte närmare undersökte hennes besvär.Foto: Micael Carlsson

Barbro Månsson, 70, hade svår värk i fötterna under flera år – och sökte upprepade gånger hjälp på vårdcentralen.

Men någon utredning gjordes aldrig.

När hon till slut fick vård var det försent. Ena benet fick amputeras.

– Det känns fruktansvärt. Jag har ingen livslust längre. Den har de tagit ifrån mig, säger Barbro Månsson.

Nu får vårdcentralen skarp kritik av Ivo, inspektionen för vård och omsorg.

Barbro Månsson i Kristinehamn har haft diabetes i många år och 2008 började hon få ont i fötterna. Smärtorna blev allt värre under åren som följde, och till slut kunde hon knappt gå.

– Jag var på vårdcentralen många gånger under den här tiden och berättade att jag hade ont i fötterna, att det var något som inte stämde. Men ingen lyssnade på mig. När jag frågade vad det var ryckte de bara på axlarna, berättar Barbro Månsson.

Under 2017 blev tillståndet mycket värre, tånaglarna ramlade av och hon fick sår på fötterna.

– Jag gick till vårdcentralen i månader och lade om såren, utan att de skickade mig till specialist eller gjorde vidare undersökningar. Men en läkare som upptäckte mina problem såg direkt att detta inte var något de skulle sköta om på vårdcentralen. Först då blev jag remitterad till specialister i Karlstad, berättar Barbro Månsson.

”Ingen lyssnade på mig” säger Barbro Månsson i Kristinehamn.Foto: Micael Carlsson

Där konstaterades direkt att hon hade mycket dålig cirkulation i fötterna, det fanns nästan ingen puls.

Smärtorna i fötterna hade orsakats av kärlförträningar i benen.  Och röntgen visade att hon hade benröta. 

Det gjordes försök att rensa blodkärlen i benen med kärlkirurgi men det lyckades inte. Det var för sent.

Barbro Månsson tvingade amputera sitt ena underben, strax under knäskålen.

”Jätterädd förlora andra benet”

– Jag är jätterädd att förlora även det andra benet. Men läkarna tror att det ska kunna räddas, säger Barbro Månsson.

Hennes dotter gjorde en anmälan till Ivo, inspektionen för vård och omsorg, och nu har Ivo meddelat sitt beslut i ärendet.

Barbro Månssons högra underben fick amputeras efter att hon haft värk i fötterna i flera år.Foto: Micael Carlsson

Vintergatans vårdcentral i Kristinehamn får skarp kritik för hur de tagit hand om Barbro Månsson. Ivo anser att handläggningen brustit eftersom hennes långvariga smärtor i fötterna inte utreddes.

Ivos kritik: ”Allvarligt och anmärkningsvärt”

Ivo motiverar beslutet:

”Patienten har varit på flera läkarbesök där smärtan i benen varit huvudorsaken till besöket. Men trots detta har inte patientens ben undersökts närmare med inriktning på cirkulation vilket Ivo finner allvarligt och anmärkningsvärt”.

Det konstateras också att Barbro enbart behandlats med smärtstillande läkemedel där förskrivningen till största delen skett via telefon. 

Ivo anger också i beslutet att det är anmärkningsvärt att vårdcentralen inte undersökte henne närmare eftersom det fanns flera riskfaktorer i bakgrunden, som diabetes och förmaksflimmer vilket kan innebära problem med cirkulationen.

Vårdcentralen kritiseras även för man att i sitt yttrande till Ivo skriver att Barbro Månsson fått adekvat vård - detta trots att inga åtgärder vidtogs förutom att utskrivning av smärtstillande tabletter.

Barbro Månsson menar att läkarna nonchalerade henne och inte tog hennes besvär på allvar.Foto: Micael Carlsson

”Har ingen livslust längre”

– Jag förstår inte varför de inte tog mig på allvar. Hade de gjort kärlröntgen tidigt, och rensat kärlen, hade jag kunnat få behålla mitt ben. Läkarna nonchalerade mig totalt. Det är fruktansvärt. Jag har ingen livslust längre. Den har de tagit ifrån mig totalt, säger Barbro  Månsson och fortsätter:

– Jag hade aldrig tänkt mig ålderdomen på det här viset. Jag har varit rörlig i hela mitt liv. Det här med att sitta still tar på hjärnan. Jag är en social person och jag saknar att kunna cykla och träffa andra människor.

Sedan i april i år tränar Barbro på att gå med benprotesen.

– Jag kan gå några steg och har bra balans. Men de gör ont i benet och i knäet. Jag hoppas att det går över.

Vårdcentralen som kritiseras av Ivo drivs av vårdbolaget Capio Legevisitten AB. Företaget medger att det har begåtts fel när Barbro sökte vård.

Vårdbolaget: ”Väldigt beklagligt”

– Det är väldigt beklagligt. Visst borde vi ha skickat patienten tidigare till specialist för undersökning av cirkulationen. Det borde vi ha gjort mycket tidigare, säger Yvonne Emlén, kvalitetschef vid Capio Legevisitten AB. 

Hon säger också att underlagen för de bedömningar som vårdcentralen gjort av cirkulationen inte varit tillräckliga:

– Vi skulle noggrannare ha följt ankel- och överarmsblodtryck, ankel/armindex, och tydligt dokumenterat dem. Trycket i ankeln och i överarmen ska mätas systematiskt. Vi kan inte se i journalen på vilket sätt cirkulationen har mätts.

Yvonne Emlén konstaterar att man tagit till sig kritiken från Ivo.

– Vi har verkligen gått igenom det ordentligt på vårdcentralen, så att den personal som utför blodtrycksmätningarna gör detta på ett standardiserat sätt. Dessutom skapar vi under hösten en särskild mottagning för patienter med sår. Den leds av distriktssköterska som är särskilt kunnig på just sår, säger hon.