Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Barbiedrogen": Hon har injicerat – i fyra år

<p>Sandra Reiche från Landvetter har injicerat den så kallade "Barbiedrogen" - Melanotan II i över fyra år.<br></p>Foto: Privat
2015 tog Sandra Reiche SM-silver i bikini fitness. När hon tävlar använder hon så kallad spraytan för att bli brun. "Barbiedrogen" använder hon för att känna sig fin privat - trots att Läkemedelsverket varnar för att ämnet kan leda till allvarlig hudcancer. Foto: Privat

I över fyra år har 28-åriga Sandra Reiche från Landvetter injicerat den så kallade "Barbiedrogen" - Melanotan II.

Trots att Läkemedelsverket varnar för att ämnet kan leda till hudcancer har hon inga planer på att sluta använda "Barbiedrogen".

– Det är många som inte förstår mig, men det är alltid kul att vara brun, säger Sandra.

För att förbättra sin solbränna använder Landvettertjejen Sandra Reiche sig av den omdebatterade "Barbiedrogen" - Melanotan II. Ämnet marknadsförs även för att göra dem som använder det smal och kåt.

Ämnet är en kemisk variant på ett kroppseget hormon som stimulerar kroppens pigmentceller vilket gör att de som använder ämnet har lättare för att bli solbrända.

I över fyra år har Sandra Reiche injicerat drogen via en kanyl i sin mage. Melanotan II är inte tillåtet att sälja i Sverige, men är inte heller förbjudet att använda. Eftersom biverkningarna av preparatet ännu inte är fullt utredda är det klassat som ett läkemedel och är inte godkänt för allmän försäljning.

Sandra berättar att hon köper medlet på internet och uppskattar att en dos för 400 kronor räcker för henne i ett par månader.

Finns allvarliga risker med Barbiedrogen

Trots att det finns kända risker med Melnotan II har hon inga planer på att sluta att använda det.

– Det började med att jag var väldigt blek och brände mig lätt i solen. Sedan fick jag höra att mina polare använde Melanotan och blev jättebruna av det. För mig har det fungerat superbra, säger Sandra.

SVT Nyheter Väst var först med att berätta om Sandras månåriga bruk av "Barbiedrogen".

Per-Åke Sandvold är enhetschef för avdelningen för kontroll av läkemedelsprodukter och narkotika vid Läkemedelsverket. Han utvecklar riskerna med Melanotan II för SVT.

– Det har rapporterats ett flertal fall att man har varit tvungen att operera bort födelsemärken som har börjat växa okontrollerat. Det är alltså förstadium till malignt melanom, den allvarligaste formen av hudcancer, säger Per-Åke Sandvold till SVT.

Sandra Reiche berättar att hon känner till riskerna, men att hon tycker att fördelarna väger över. Det trots att hon blev alldeles blå om läpparna första gången hon injicerade ämnet i sin kropp.

– Jag känner mig ganska lugn. Det är viktigt att vara påläst och känna till riskerna. Så länge jag håller koll på hur mina pigmentfläckar växer och håller mig uppdaterad om riskerna känner jag mig säker, berättar 28-åringen.

Sedan ett par år tillbaka tävlar hon i så kallad bikini fitness. En tävlingsform hon tog SM-silver i 2015.

Reiche rekommenderar ingen om Melanotan

Sandra Reiche säger att hon är medveten om att många har svårt att förstå hennes val att injicera det omdebatterade ämnet.

– Det förstår jag. Många tycker att det här är väldigt utseendefixerat.

På sitt Instagramkonto har hon flera tusen följare.

Hur ser du på ditt ansvar för unga tjejer som har dig som en förebild och som också vill börja använda Melanotan II, men som kanske samtidigt inte är medvetna om vilka risker som finns?

– Jag försöker alltid skriva ut riskerna i samband med att folk frågar mig om Melanotan. Jag skriver också att alla ska vara pålästa och ha koll på vad de ger sig in på och att det inte finns så mycket forskning runt det. Jag rekommenderar ingen att börja utan att ha koll på vad det handlar om. I slutändan är det upp till var och en att avgöra, säger Sandra Reiche.

Melanotan II kan förutom hudförändringar ge en rad andra biverkningar som till exempel hjärtklappning.

Sandra berättar att hon förutom att bli blå om läpparna har fått flera pigmentfläckar som har blivit mörkare efter att hon började använda "Barbiedrogen". Trots det väljer hon alltså att fortsätta med ämnet.

– Det är kul att vara brun och så länge jag uppdaterar mig om riskerna och håller koll på min kropp, så jag kommer jag att fortsätta, säger Landvettertjejen.

 

LÄS MER: Läkare: Barbiedrog kan leda till cancer