Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bara hälften inom vården har valt att vaccinera sig

På torsdagen kom Folkhälsomyndigheten med beskedet att vaccineringen med Astra Zenecas vaccin kan fortsätta i Sverige för personer som är 65 år och äldre. Dock pausas det fortfarande för de som är yngre än 65.
”Vi tycker ju det är viktigt att alla som jobbar med vård och omsorg vill ta vaccin”.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Bara hälften av vård- och omsorgspersonalen i Borås stad har valt att vaccinera sig.
Foto: Per Pixel Petersson/Borås stad

Av de omkring 3 800 vård- och omsorgspersonal som erbjudits vaccinering i Borås har bara dryga hälften valt att få första dosen, rapporterar P4 Sjuhärad.

P4 Sjuhärad var först med att rapportera siffrorna: 3 800 vård- och omsorgspersonal inom Borås stad har erbjudits vaccinering – bara 1 861 har tagit emot den första sprutan.

Anna Ross Leü, ordförande för sektion Borås/Bollebygd i fackförbundet Kommunal, menar att det funnits en oro kring vaccineringen bland vård- och omsorgspersonalen.

Inte minst för Astra Zenecas vaccin.

– Sådant sprider sig ganska fort. Är det en person som fått lite kraftigare biverkningar så blir det en väldigt stor grej, säger hon till SVT Nyheter Väst.

Anna Ross Leü tror samtidigt, skriver SVT, att ”betydligt fler” hade vaccinerat sig om förutsättningarna varit annorlunda.

”En del är avvaktande”

Maria Jonsson, chef för Vård- och äldreförvaltningen i Borås stad, har uppfattningen att en del personal vill vänta med att vaccinera sig.

– En del är avvaktande, man undrar lite hur det går till och man vill gärna vänta lite och se vad andra får för reaktioner och hur det går framåt, säger hon till SVT Nyheter Väst.

– Vi tycker ju det är viktigt att alla som jobbar med vård och omsorg vill ta vaccin, säger hon.

Sedan den 16 mars är vaccineringen av vårdpersonal pausad i Västra Götaland, och väntas inte kunna återupptas igen förrän i maj.

SE MER:

Anders Tegnell om åldersfördelningen bland de som fått vaccin.