Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bankkvinna misstänkts ha blåst SEB på över 6 miljoner

Åklagare Niklas Högdén.Foto: Daniel Olsson / GT
Kvinnan var under flera år anställd som privatrådgivare på SEB.Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL-AOP / /ALL OVER PRESS

En privatrådgivare på ett SEB-kontor i Västsverige har åtalats, misstänkt för att ha lurat sin arbetsgivare på 6,1 miljoner kronor. 

Bland annat ska hon ha sålt äldre kunders fonder för att själv plocka ut pengarna. 

– Jag menar att detta har varit ett medvetet upplägg. Hon har dessutom uppgett att hon har gjort stora delar av de här transaktionerna, säger åklagaren Niklas Högdén. 

Kvinnan jobbade i många år som privatrådgivare på ett SEB-kontor i Västsverige. 

Hon fick 2015 lämna sin anställning efter att det riktats misstankar mot henne om olovliga transaktioner mellan konton. 

– Detta uppdagades 2015 och sedan har det varit ett spindelnät av transaktioner att följa som i vissa delar varit ganska svårutredda, säger Niklas Högdén. 

Sålde fonder utan kundernas medgivande

Kvinnan misstänks nu för att genom många transaktioner mellan olika konton lyckats plocka ut över sex miljoner kronor. Detta genom i första hand sälja och överlåta fonder utan kundernas medgivande. Något som enligt åtalet främst ska ha drabbat äldre personer.

– Det är inte så enkelt som att pengar har gått direkt från kundernas konto in på hennes. Pengarna har snurrat runt mellan olika konton. Detta menar jag delvis ska ha varit för att förhindra att det upptäcks, säger Högdén. 

Enligt åklagaren ska brotten ha varit väl planerade och skett systematiskt under en längre period.

– Det är komplicerade transaktionsscheman så jag menar att det är ett medvetet upplägg. Hon har också i förhör gått med på att hon har gjort transaktionerna så att brott har begåtts kommer det nog inte att råda tvivel om.

Banken kräver miljonbelopp i skadestånd

Brotten som kvinnan nu åtalas för är trolöshet mot huvudman och urkundsförfalskning.

– Hon åtalas för trolöshet i förhållande till banken. Banken har principavtal så de har ersatt kunderna för de pengar som har försvunnit från dem eftersom hon har haft en förtroendeställning på banken. Men banken kräver ett skadestånd nu på 6,1 miljoner kronor.

Vad kommer du yrka på för straff?

– Jag kan inte uttala mig om straffvärdet nu. Det är olika parametrar att beakta. Å ena sidan är det ett högt belopp men det har också gått lång tid sen brottet och det brukar vara till en misstänkts fördel. Men det är upp till tingsrätten att bedöma.