Henrik Hall, 53, har två gånger blivit utsatt för kontokortsbedragare. Foto: Sara Landstedt/Day Photo ABHenrik Hall, 53, har två gånger blivit utsatt för kontokortsbedragare. Foto: Sara Landstedt/Day Photo AB
Henrik Hall, 53, har två gånger blivit utsatt för kontokortsbedragare. Foto: Sara Landstedt/Day Photo AB
Kontokortsbedragarnas metoder blir allt svårare att stoppa. Utan att du vet om det kan du bli av med stora belopp. Foto: ShutterstockKontokortsbedragarnas metoder blir allt svårare att stoppa. Utan att du vet om det kan du bli av med stora belopp. Foto: Shutterstock
Kontokortsbedragarnas metoder blir allt svårare att stoppa. Utan att du vet om det kan du bli av med stora belopp. Foto: Shutterstock

Banken larmade Henrik – om bedragarnas kupp

Publicerad

Bedragarnas metoder blir allt svårare att spåra – och utan att du har en aning om det kan du bli av med stora belopp.

Polisen uppmanar till största försiktighet när du handlar varor på nätet.

– Man sitter och funderar på vad tusan det var som hände och försöker lägga ihop ett och ett, säger Henrik Hall, som fått sitt kontokort kapat två gånger om.

De dörrar som var stängda och igenbommade för några år sedan har genom den digitala utvecklingen öppnats upp – även för de kriminella. Många bedragare slår nu till på internet, där du har det som svårast att skydda dig.

– Det vanligaste är att man har blivit av med sina kortuppgifter någonstans på nätet, säger Lotta Mauritzon, samordnare på polisens nationella bedrägericentrum.

 

LÄS MER: Polisen varnar för bedragare – säger sig komma från Ica och Coop

 

Det är när du handlar varor på olika hemsidor med exempelvis ditt Visakort eller Mastercard som dina kortuppgifter oftast kapas.

– Det är hos sajterna du är inne på som problemet ligger, hos deras betallösningar. På sajten du hamnar på när du ska betala. Det är där kortnumren kan kapas, säger Lotta Mauritzon.

– Det kan vara datorintrång eller någonting åt det hållet som gör att bedragarna lyckas plocka uppgifterna. Antingen via en trojan eller via rent datorintrång.

Lotta Mauritzson, samordnare på polisens nationella bedrägericenterFoto: LARS HEDELIN/POLISMYNDIGHETEN

Vad gör bedragarna med kortuppgifterna när de fått tag på dem?

– De flesta större banker erbjuder att du till exempel kan spärra ditt kort för internetköp när du själv inte använder det. Men har du inte spärrat det kan man göra köp på andra sajter med hjälp av dina kortuppgifter.

Henrik Hall drabbades

Varje år drabbas ett stort antal människor i Sverige av någon form av kontokortsbedrägeri. En av dem som utsatts är Henrik Hall, 53, från Jönköping. Mot honom har bedragare slagit till två gånger.

 

LÄS MER: Johanna, 18, blev lurad på lägenhet av Blocket-bedragare

 

Den senaste gången var det Handelsbanken som anade oråd och uppmärksammade honom på vad som var på väg att hända.

– Jag hade inte hunnit märka någonting, men Handelsbanken skickade ett sms och sa att de hade spärrat mitt kort för att det var för mycket oförklarlig aktivitet på det. Då hade de stoppat transaktioner på sammanlagt 40 000 kronor, då de såg att det där inte var normalt för mig, säger Henrik Hall.

På Handelsbanken anade man oråd efter de stora transaktionerna och kontaktade Henrik Hall.Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL

Svårt att skydda sig

Exakt hur tjuvarna kommit över hans kortuppgifter är oklart. Henriks egen teori är att det skedde i samband med att han handlade i en butik när han besökte ett idrottsevenemang i Tysklands huvudstad Berlin.

Det kommer han däremot aldrig få veta säkert. Polisen lade – precis som de gjorde första gången han råkade ut för bedragare – ner sin utredning i brist på bevis, berättar Henrik Hall.

 

LÄS MER: Bedragare försökte lura John – med Nordeas nummer

 

Han vill lyfta fram bankens agerande efter det inträffade.

– Helt plötsligt en dag så började det köpas en massa med mitt kortnummer utan att det var jag som gjorde köpen. Jag tycker det var imponerande av banken att fånga upp det blixtsnabbt. De hade helt rätt, säger Henrik Hall.

Så skyddar du dig när du handlar på nätet

• För att handla på internet bör du använda ett separat konto eller kreditkort som inte är kopplat till ditt vanliga lönekonto.

• Många banker erbjuder också så kallade virtuella kort, där du bara får ett kortnummer och övriga uppgifter som behövs för att handla på nätet. Du får alltså inget fysiskt kort. I stället för du över exakt så stor summa som behövs för köpet till det virtuella kortet.

• I dag erbjuder många banker låsbara kort, vilka kan hanteras via mobilappar. När du ska genomföra ett köp låser du tillfälligt upp ditt kort, i övrigt är det låst.

Källa: Polisen

Är det svårt att skydda sig mot kontokortsbedrägerier?

– Med tanke på hur många transaktioner som görs på nätet vore det konstigt om det aldrig någonsin händer något. Det går inte att sno plånböcker från så många längre för att komma åt kontanter, men det ligger väldigt stora pengar i att göra kontokortsbedrägerier. Så det är klart att de människorna hittar på smartare och smartare sätt att göra det.

Oro för bedragarna

Blir ditt kort kapat är det dock vanligtvis så att du själv slipper betala för det som köpts på det, förklarar Lotta Mauritzon på polisen.

– För det mesta blir du inte ersättningsskyldig, men det största problemet för dig som fått dina kortuppgifter kapade är oron för vad bedragarna ska hitta på härnäst. Vad ska du hitta nästa gång? Och jobbet att reda ut allting och bevisa att det inte var du som gjorde inköpen, säger hon.

Att tänka på när du handlar på nätet

Betala aldrig i förskott om du handlar av privatpersoner.

Var vaksam om motparten stressar dig att slutföra affären.

Använd kända och etablerade betalningstjänster när du handlar på internet.

Att säljaren lämnar ut sitt person- eller kontonummer skyddar dig inte från att bli lurad.

Lämna aldrig ut ditt bankkontonummer. Du vet inte vem som sätter in pengarna och du kan bli återbetalningsskyldig.

Postförskott är osäkert. Du har sällan möjlighet att kontrollera paketets innehåll innan du betalar för det. Men öppna gärna paketet redan på uthämtningsstället.

Använd säkra betalningsvägar där säkerhetsföretaget skickar uppgifter till säljaren att pengarna har kommit in och sedan skickar pengarna när varan kommit fram.

Begär originalkvitto, legitimera säljaren och skriv ett köpekontrakt.

Du kan kontrollera företag som säljer på nätet via Bolagsverket.

Var försiktig med att lämna ut ditt kortnummer, speciellt till företag du inte litar fullständigt på. Om ett oseriöst företag får dina kortuppgifter kan de dra betalningen flera gånger, ofta hänvisande till ett avtal de hävdar har ingåtts. 

Tänk också på att även seriösa företag i värsta fall kan bli av med din kortinformation. Använd tjänster som e-kort eller använd ett separat kort knutet till ett konto dit du för över pengar för varje transaktion. Det finns också lösningar där du kan låsa ditt kort via mobilappar.

Källa: Polisen

I Henrik Halls fall hann banken sätta stopp innan han blev av med några betydande belopp, men efteråt har har försökt komma underfund med hur det gick till när någon försökte blåsa honom på hans pengar.

– Banken trodde på mig utan problem, men det är klart att man sitter och funderar på vad tusan det var som hände och försöker lägga ihop ett och ett, säger han.

Relaterade ämnen
Jonathan Berntsson
Jonathan Berntsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER