Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bandidosmedlem får inte vapenlicens

Medlemmen i Bandidos MC Hisingen förlorade i i kammarrätten och får nu inte vapenlicens för två gevär.
Foto: Sean Gallup
Ett kulgevär av märket Blaser R8 fick Bandidosmedlemmen först vapenlicens för och skulle användas vid jakt.
Foto: Privat
Ett kulgevär av märket Blaser R8 fick Bandidosmedlemmen först vapenlicens för och skulle användas vid jakt.
Foto: Privat

GÖTEBORG. Medlemskap i ett kriminellt MC-gäng är inte förenligt med att ha vapenlicens.

Det kommer kammarrätten i Göteborg fram till och häver ett tidigare beslut som gav en medlem i Bandidos MC Hisingen rätt att äga två gevär.

Polisen har tidigare reagerat starkt mot beslutet, men nu går kammarrätten alltså polisens väg.

Som GT tidigare kunnat berätta har den 36-årige vapenintresserade Bandidosmedlemmen uppgett att han vill ha vapnen - ett kulgevär av fabrikatet Blaser modell R8 och ett hagelgevär från Bettinsoli - för att jaga älg och småvilt på sitt lantställe.

Bandidosmedlemmen fick först nej av polisen som handlägger alla förfrågningar om vapenlicens. Polisen hänvisade till underrättelseuppgifter som visade att 36-åringen sedan flera år varit medlem i MC-gänget Bandidos och att ett vapeninnehav i de kretsarna inte var lämpligt.

Grundlagens bestämmelser

Men 36-åringen nöjde sig inte med det utan överklagade till förvaltningsrätten.  Att neka honom att privat äga vapen på grund av medlemskapet i Bandidos strider mot grundlagens bestämmelser om förenings- och organisationsfrihet, menade han och lade till att han själv är ostraffad.

Förvaltningsrätten gav Bandidosmedlemmen rätt till vapenlicens vilket den polisman som handlagt målet reagerade starkt på.

“Det är inte bara den enskilde vapeninnehavarens egenskaper som ska vägas in vid bedömningen, utan den miljö vapeninnehavaren vistas i ska också beaktas”.

Kan utsättas för påtryckningar

– Även om den här mannen skulle ha de bästa av avsikter så kan han i den miljön bli utsatt för påtryckningar från andra, sa handläggaren Lars Brask som arbetat med vapenlicensfrågor i många år vid polisens rättsenhet och som i tjänsten överklagade domen till kammarrätten.

Kammarrätten gör nu en helt annan bedömning Han skriver nu i sin dom att svensk lagstiftning är mycket restriktiv i sin syn på rätten att ha skjutvapen. "Att inneha skjutvapen är ingen medborgerlig rättighet utan en förmån som en person kan få om kraven i lagstiftningen är uppfyllda", skriver kammarrätten.

Problematisk omgivning

Domstolen skriver i sin dom att man delar Bandidosmedlemmens uppfattning om att det råder föreningsfrihet i Sverige och att den också inbegriper Bandidos.

Däremot innebär också medlemskapet i Bandidos att han finns i en omgivning där det inte är lämpligt att ha skjutvapen.