Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bandidoshärvan: Här är ledarens näste – vid E20

Hösten 2017 flyttade mc-klubben Bear Jaw MC Skara över gränsen till Vara kommun. 

I området Öttum, precis intill E20, ligger deras lokal.

Men ägaren sitter just nu häktad misstänkt som huvudman i en stor organiserad narkotikahärva med tydliga band till Bandidos.

– Jag kan konstatera att han står som ägare till det klubbhuset, säger åklagaren Jenny Karlsson.

Fram till gripandet var narkotikahärvans utpekade huvudman president för Bear Jaw MC Skara, klubben som i juni upptogs som officiella hangaroundklubb till Bandidos.

Under hösten flyttade klubben från Skara precis över gränsen till Vara där ett nytt klubbhus byggdes för nyinköpt mark.

Och nu kan vi berätta att den som köpte marken och står registrerad som ägare till klubbhuset väl synligt vid ett vältrafikerat E20 är den nu häktade huvudmannen i narkotikahärvan.

Enligt köpehandlingarna är tomten 2 312 kvadratmeter och överläts den 1 september 2016 till Bear Jaw MC Skaras dåvarande president personligen. Priset: 60 000 kronor.


LÄS MER: Bandidos hemliga toppmöte i Västsverige 


Presidentmötet på Bear Jaw MC:s lokaler utanför Vara bevakades av polisen.
Foto: Polisen

Grindar mot inbrott

Sedan dess har MC-klubben byggt om den gamla industrifastigheten till ett klubbhus med höga avspärrningar och grindar runtom.

Det är till det klubbhuset, då ännu halvklart, som Bandidosledare från hela landet samlades den 28 oktober förra året för ett så kallat P-möte, eller Presidentmöte.

Mötet arrangerades i lokalerna på order av den kände Bandidosledaren Andreas Olsson och underhuggarna i Bear Jaw MC Skara fick finna sig i att leverera mat och möteslokaler åt de fullvärdiga Bandidosmedlemmarna i huvudorganisationen.

Toppmötet hölls vid Bear Jaw MC:s lokaler som är belägna längs med E20 i Vara kommun.

Och det är den typen av möten som sker då och då i den typen av lokaler inom MC-gängmiljön, enligt Sven Lindgren, kommissarie och polisens sakkunnige när det gäller mc-kulturen i Västsverige.

– De har sådana här möten rutinmässigt. Det är inget som sticker ut utöver det vanliga. Det kommer presidenter från de olika avdelningarna. Bear Jaw MC är ett hangaround-chapter till Bandidos, sa Sven Lindgren nyligen.

Klubbhusets ägare ställdes tidigare i veckan inför rätt åtalad för bland annat grovt narkotikabrott, flera fall av försök till grov utpressning samt människorov. Enligt åklagaren Jenny Karlsson har narkotikaverksamheten bedrivits i organiserad form, inom Bandidosmiljön i vid mening.


LÄS MER: Så ska polisen stoppa MC-gänget 


MC-gänget planerade, enligt bygglovshandlingarna, att lägga 250 000 kronor på att renovera om den gamla industrifastigheten utanför Vara till klubbhus.
Foto: Vara kommun

Åklagaren: "Sker i en organiserad form"

Namn på ledande och andra Bandidosmedlemmar återkommer på flera ställen i förundersökningen. Och bland de åtalade finns också anhängare till just Bandidos.

– Brotten sker i en organiserad form och man har en organisation i ryggen som innebär ett visst våldskapital, säger Jenny Karlsson.

I utredningen har polisen gjort en så kallad tillgångsutredning, för att undersöka vad den tidigare Bear Jaw-presidenten kan ha finansierat genom vita respektive påstått kriminella inkomster.

Där framgår bland annat hans ägande av klubbhuset, men det köptes in året före den påstådda narkotikahandeln ska ha inletts enligt åtalet. 


LÄS MER: Misstänkt knarkkurir fast i Bandidoshärva 


Sökte bygglov hos kommunen

– Jag kan konstatera att han står som ägare till det klubbhuset, säger Jenny Karlsson. 

Finns det något som säger att det gått pengar från den här brottsliga verksamheten till klubbhuset?

– Det kan jag inte uttala mig om, det har inte gjorts utredning kring det speciellt.

Genom sin advokat förnekar den utpekade huvudmannen att några brottsliga pengar finns över huvudtaget. 

– Vi har samma inställning nu som tidigare. Och förnekar brott. Det finns ingenting mot min klient, säger advokaten Pontus Ljunggren. 

Han beskriver åklagarens återkommande hänvisning till Bandidos som en "karaktärsbevisning", utan koppling till de åtalade gärningarna. 

– Det är ett nätverk av personer, säger Pontus Ljunggren och fortsätter:

– Min klient säger: "Vi är inte Bandidos, men vi har vissa kopplingar".

Enligt bygglovshandlingarna som Bear Jaw MC lämnat in till Vara kommun i januari förra året ska ombyggnationen kosta drygt 250 000 kronor. Enligt ansökan ska den gamla industrilokalen göras om till "hobbygarage", ytterfasaden målas om från vitt till rött och en braskamin installeras.

Klubben skriver också, genom sin president, att fönster ska sättas igen, stängsel och plank sättas upp för att "minska inbrottsrisk".

Enligt advokat Pontus Ljunggren har hans klient i dag frånträtt sin titel som president, men kvarstår som medlem. Det är brukligt inom Bandidosmiljön att medlemmar med så kallade officerstitlar förlorar dessa formellt i samband med häktning eller fängelsestraff.