Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Bandidosgruppering hotar att "skjuta först"

Här, mitt på en bro i Färgelanda, blev en man som varit anhållen i sin frånvaro skjuten när han försökte fly från polisen. Mannen ska ha tagit upp ett pistolliknande föremål och riktat mot poliserna. "Polisen skjuter då verkanseld mot mannen som träffas av skottet", berättar Henrik Andersson, befäl vid polisens ledningscentral i Västra Götaland. Foto: Joachim Nywall
Granskar brottsplatsen. Polisens tekniker utreder vad som hände vid skottdramat på vägen. Den skjutne var medlem i en supporterorganisation till Bandidos. Foto: Joachim Nywall
"Bandidossfären". Romano mc är enligt polisen en undergruppering till Bandidos mc. "De räknas in i Bandidossfären", säger Sven Alhbin, länskriminalens chef i Göteborg.

En man i 35-årsåldern sköts av polis vid ett ingripande i Färgelanda.

Mannen knyts till Romano mc - en supporterklubb till Bandidos.

Nu varnar polisen internt om att Romanosfären pratar om att skjuta först vid framtida polisingripanden.

- Finns det ett hot mot polisen gör vi en bedömning angående det, säger Sven Alhbin, länskriminalens chef i Göteborg.

Polisen inblandad i skottlossning

• LÖRDAG 15 MARS

En gängmedlem i 35-årsåldern sköts av polisen i Färgelanda i Dalsland. Mannen sköts i axeln efter att ha försökt fly över en bro.

• SÖNDAG 16 MARS

Polisen jagade en nedsläckt bil som körde i 150 kilometer i timmen på en 70-sträcka i Gråbo. Den dramatiska bilfärden slutade med att mannen gick ut bilen och fortsatte till fots. Då öppnade en polis eld och sköt föraren i högerfoten.
• TORSDAG 20 MARS

Polisen åker hem till en man i 65-årsåldern som uppträdde hotfullt med ett paraply - och ett friidrottsspjut som han hotade med att kasta mot polisen. En polisman avlossade då ett varningsskott.
• LÖRDAG 22 MARS

Mannen i 65-årsåldern sköts ihjäl efter att ännu en gång ha hotat att döda poliser som omringat hans lägenhet. Mannen som var beväpnad med ett friidrottsspjut och kniv hann knivskära en polis innan han sköts.

Förra helgens drama utspelade sig i Färgelanda i Dalsland. En efterlyst man i 35-årsåldern försökte fly från polisen vid ett ingripande.

- Då kommer mannen ut ur lägenheten med en kniv i handen. Han springer och släpper kniven. Därefter tar han fram ett pistolliknande föremål som han riktar mot poliserna. Polisen skjuter då verkanseld mot mannen som träffas av skottet, berättade Henrik Andersson, befäl vid polisens ledningscentral i Västra Götaland.

Kopplade till Bandidos

Den efterlyste mannen ingår i Romano mc, en undergruppering till det kriminella mc-gänget Bandidos.

- De räknas in i Bandidossfären. Det har de enligt min uppfattning gjort sedan Romano bildades för några år sedan, säger Sven Alhbin, länskriminalens chef i Göteborg.

Den efterlyste mannen sköts genom axeln och ner i halsen i samband med att han försökte springa från polisen över en bro. Polisen utförde hjärt- och lungräddning på platsen innan mannen kunde föras till Sahlgrenska sjukhuset med helikopter.

Varnar för mc-gänget

Nu varnar polisen internt för att personer inom Romanosfären pratar om att "skjuta först" vid framtida kontakt med ordningsmakten. Polisens information tyder på att personerna inom grupperingen är av uppfattningen att polisen skjutit i onödan då mannen självmant kastat vapnet ifrån sig.

- Jag kan säga generellt att i alla sådana här situationer så gör vi riskbedömningar. Det gör vi i alla händelser där människor blir utsatta av någon form av skada, säger Sven Alhbin.

Bedömer alltid risken

Enligt Sven Alhbin görs alltid en riskanalys för att se om det finns skäl för att höja säkerheten i vissa delar av polisens arbete. Dock vill han inte uttala sig om det specifika fallet.

- Men om vi får in sådan underrättelseinformation som du säger, så gör vid bedömningar angående det. Vi har en underrättelserotel som utför de analyserna och gör de bedömningarna fortlöpande, säger Sven Alhbin och tillägger:

- Vi gör inga skillnader på om det är polis eller någon annan människa inblandad.

- Om vi får höra att en kriminell ska mördas av en annan kriminell så får vi bedöma det, ta kontakt med den personen och berätta vad vi vet, förklarar Sven Alhbin.