Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bandidosbossen Seyyeds nya makt

Avancerar i gänget. Mehdi Seyyed har avancerat inom Bandidos. Numera är han sargento de armas, det vill säga ansvarig för säkerheten för Bandidos MC Europa. "Har man blivit utsedd till det på europanivå då är det högt", säger Lars Öjelind på Rikskriminalpolisen.
Sju år i fängelse. Den 12 juni släpptes Mehdi Seyyed ut ur Kumla- bunkern. Men polisen tror inte att fängelsestraffet gett honom den nya rollen.
Foto: Christian Örnberg
Bilbomber. Mehdi Seyyed dömdes till fängelse för att ha beställt två bilbomber i Göteborg 2006.
Foto: Per Wissing
VäLKOMNADES UT. Här släpptes Mehdi Seyyed efter sju år i fängelse. Han möttes upp av klubbkamrater.
Foto: Richard Ström/Expressen

GÖTEBORG. Mehdi Seyyed, 39, har fått ett nytt toppjobb inom Bandidos.

Numera kan han titulera sig sargento de armas på Europanivå, det vill säga Bandidos nationella och internationella säkerhetsansvarige.

– Har man blivit utsedd till det på europanivå då är det högt, säger Lars Öjelind, kommissarie och gängexpert på Rikskriminalpolisen.

Den tolfte juni kom Mehdi Seyyed ut från Kumlabunkern efter att ha avtjänat sitt straff för att ha dömts för att ha beställt bombattentat mot två bilar i Göteborg år 2006. Men vilken roll i Bandidos, en organisation han tidigare varit med och styrt, han skulle få var oklart.

– Mehdi Seyyed är i dag enbart medlem i Bandidos här i Göteborg och vad som händer när han kommer ut det vet vi ju inte. Det får framtiden utvisa, sade Sven Alhbin, chef för länskriminalen i Göteborg inför att Seyyed släpptes.

Men samtidigt fanns det dem som öppnade för att han åter skulle ta plats i organisationens toppskikt.

– Att han har ambitionen att gå vidare är ingen omöjlighet, sa Sven Lindgren på Länskriminalpolisen och expert på kriminella mc-gäng.

Och nu har han fått sin roll. Enligt källor till GT kan Mehdi Seyyed sedan en tid tillbaka sätta titeln sergeant at arms på europanivå på sin väst.

Något som bekräftas av Sven Lindgren.

– Man kallar honom för sargento de armas, det är samma som sergeant at arms men de använder mexikanska uttryck i sin national, säger han och fortsätter:

– Den rollen är att han har ett nationellt och internationellt ansvar i vissa frågor. Säkerhetsfrågor bland annat.

Sin bas har han dock i Göteborg.

Kliv uppåt i hierarkin

Rollen innebär även att Mehdi Seyyed är med i Europastyrelsen för Bandidos.

– Han tillhör dem som kommer till vissa möten, säger Sven Lindgren och utvecklar.

– Det är sådana möten som de kallar till när de vill fatta beslut i vissa frågor. Lite mer betydelsefulla beslut tar man ju i deras national som de kallar det för.

Detta innebär att Mehdi Seyyed har tagit ett rejält kliv uppåt i hierarkin.

– Om man hade levt i den världen så hade man nog tyckt det, absolut, säger Sven Lindgren.

"Är inte exklusiv"

Från att ha varit president för Bandidos Göteborgsavdelning, till att bara vara medlem under sin fängelsetid, tillhör han nu toppen av Bandidos MC Europa och har bara europapresidenten och vice president i Europa över sig.

Sven Lindgren är inte förvånad över avancemanget men vill inte göra en för stor affär av det hela.

– Han är inte ensam om att ha den titeln i Europa, de är ett flertal. Han är inte exklusiv på så sätt.

Med ett flertal menar han fler än 20, men färre än 50.

Vad innebär det att Seyyed nu har den rollen?

– Vad innebär det egentligen? Inte så speciellt mycket mer än att han har ett internationellt och nationellt ansvar, säger Lindgren som inte tror att det kommer att förändra något för Bandidos i Göteborg heller.

Lindgren tror inte att Mehdi Seyyeds nyligen avtjänade fängelsestraff påverkat organisationen att ge honom den roll han nu har inom Bandidos.

– Det är ingen premiering för att han satt inne och gjort de här avskyvärda grejerna som han gjorde, det är inte det som det handlar om.

Är Seyyed värdefull för Bandidos?

– Ja det måste han vara, i deras värld.

Och i polisens värld?

– Han är medlem i en kriminell organisation sådana tittar man ju alltid på. Jag sätter inte upp honom på en piedestal, säger Sven Lindgren.

Författaren och journalisten Lasse Wierup, som bland annat har skrivit boken "Svensk maffia", tror att det finns kritik mot valet av ny svensk Sergeant At Arms.

– Det finns kanske ett internt missnöje över det. Att det finns flera stycken från Sverige inom den här internationella gruppen.

Vill de inte ha med svenskar?

– Det är möjligt att de andra länderna tycker att de är för överrepresenterade.

Lars Öjelind, som är kommissarie och gängexpert på Rikskriminalpolisen, bekräftar till viss det att många svenska Bandidosmedlemmar finns med i Europaorganisationen.

– Generellt sett har Sverige varit ganska aktiva i många år när det gäller den europeiska delen, i alla de här kriminella gängen.

Men Lars Öjelind ser det inte som något konstigt utan jämför det med hur vilket företag som helst ansluter sig till ett större sammanhang.

– Det är det som ingår. Kommer man upp lite i rang så har man med automatik en möjlighet att vara med europeiskt. Det ingår i konceptet, att man ska vara engagerad både nationellt och internationellt, säger Lars Öjelind.

FAKTA

Grundade avdelningen

  • Mehdi Seyyed, 39, grundade Göteborgs första Bandidosavdelning 2002.
  • 12 juni släpps han från ett sjuårigt fängelsestraff för anstiftan till försök till grov misshandel som han avtjänat på anstalterna Kumla och Hall. Det rör två bombattentat mot två bilar i Göteborg år 2006.
  • Han förekommer i 16 avsnitt i belastningsregistret.

Brottsregister i urval:

  • 1998: Fick fängelse i två år för olaga frihetsberövande, försök till olaga tvång, dopingbrott, vapenbrott och brott mot vapenlagen. Samt fängelse i fyra månader för misshandel vid två tillfällen.
  • 2001: Dömdes till fängelse i tre månader för misshandel.
  • 2002: Dömdes till fängelse tio månader för grovt vapenbrott, brott mot knivlagen, bilbältesförseelse.
  • 2005: Fick 18 månaders fängelse för utpressning, vapenbrott, dopingbrott bland annat.
  • 2008: Dömdes till två år och sex månaders fängelse för att ha misshandlat en 23-årig medlem i Bandidos supportergrupp X-team.
  • 2009: Den 19 och 20 september 2006 detonerade handgranater under två bilar, en på Hisingen och en på Storgatan i centrala Göteborg. Mehdi Seyyed dömdes efter nästan tre år till sju års fängelse för anstiftan till försök till grov misshandel för att ha beställt bomberna.

Bandidos

■ Bandidos bildades i Texas på 60-talet och kom till Sverige först 1995.

■ Deras slogan är "Vi är folket dina föräldrar varnade dig om".

■ Bandidos kopplas samman med sina röd-gula färger (eller red & gold som de själva säger) och har en rad undergrupper som på olika vis är kopplade till den "rödgula miljön":

X-team:

Stödgrupp till Bandidos som kopplats ihop med en rad gänguppgörelser i bland annat Göteborgsområdet och resten av Sverige.

Chicanos

Stödorganisation till mc-gänget Bandidos. De finns bland annat i Trelleborg, Helsingborg och Västra Götaland.