Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Bandidos ex-ledare hoppar av politiken

Micael Persson, ledamot i Svenljungas kommunstyrelse för Sverigedemokraterna och tidigare Bandidosledare, kliver av, uppger Sveriges Radio.

Detta sker efter att partiledningen tidigare uppmanat honom att lämna sina förtroendeuppdrag.

– Han kommer att avträda sin post, säger Martin Kinnunen, riksdagsledamot och pressansvarig för Sverigedemokraterna, till GT.

SD-politikern Micael Persson, 42, har ett förflutet som ledare för Bandidos avdelning i Borås och är dömt till fängelse flera gånger.

Så sent som för två år sedan kom han ut från fängelset efter att ha avtjänat ett straff för medhjälp till grovt narkotikabrott. Han har även avtjänat ett fyra och ett halvt års fängelsestraff för narkotikabrott, försök till grov narkotikasmuggling och brott mot vapenlagen.

För knappt två veckor sedan blev han invald som ledamot i kommunstyrelsen i Svenljunga. Sverigedemokraterna på riksnivå har sedan dess uppmanat honom att lämna sina politiska uppdrag.

– Vi har skickat en rekommendation som nått hela vägen fram på samtliga nivåer där vi skriver att "vi ber dig lämna samtliga förtroendeuppdrag i partiet", sa Michael Rubbestad, Sverigedemokraternas riksombudsman, till Borås Tidning i fredags.

Avstår sitt uppdrag

Under lördagen meddelade Micael Persson i ett mejl till partiledningen att han avstår sitt uppdrag i kommunstyrelsen, rapporterar Sveriges Radio.

"Med anledning av det tumult min bakgrund skapat i media och det alltför stora proportioner det hela tagit, kommer jag att avstå min plats i kommunstyrelsen i Svenljunga och låta min ersättare ta platsen", skriver han i mejlet enligt Sveriges Radio.

Riksdagsledamoten Martin Kinnunen bekräftar för GT att Micael Persson kommer att avträda sitt uppdrag.

– Det har funnits en kontakt mellan partiets riksorganisation och lokalavdelningen. Och från riksorganisationen har man klargjort att man inte tycker att det är bra att företräda partiet på den här nivån, när man så kort tid innan varit straffad för grov brottslighet, säger han och fortsätter:

– Partiet har påpekat att det inte är lämpligt. Utan det ska vara en längre period emellan.

Ersättare tar över

Enligt Martin Kinnunen är avhoppet odramatiskt.

– När lokalavdelningen fått klart för sig hur partiet ser på det hela då har man agerat väldigt snabbt. Jag tycker att det är positivt att lokalavdelningen delar partiets åsikter om den här saken, säger han.

Micael Perssons plats i kommunstyrelsen kommer att fyllas av hans ersättare.